Speciaal aanklager betwist dat Trump advocaat vroeg om te liegen
Cohen en Trump Foto: Reuters

De voormalige advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, moest van de Amerikaanse president liegen voor het Congres over een vastgoedproject in Moskou. Dat zou blijken uit een getuigenis van Cohen, volgens de nieuwssite Buzzfeed. Trump ontkent, de Democraten vragen een onderzoek. Opvallend genoeg betwist ook speciaal aanklager Robert Mueller de beschuldiging.

Een woordvoerder van Mueller schreef in een persbericht dat de verklaring van BuzzFeed ‘niet accuraat’ is. Dat is opvallend, want Mueller en zijn medewerkers reageren maar zelden buiten de rechtbank. Wat er precies onnauwkeurig is, staat niet in het persbericht. 

Buzzfeed-hoofdredacteur Ben Smith zei na Muellers verklaring op Twitter dat ‘we achter onze verslag en onze bronnen staan, en we sporen de speciaal aanklager aan om duidelijk te maken wat hij betwist.’

Alles draait om de verkiezingscampagne van 2016 en de vraag of Trumps bedrijf in die periode nog onderhandelde over een vastgoedproject - de bouw van een Trump-toren - in Moskou. Trump beweerde toen herhaaldelijk dat hij ‘niets te maken had met Rusland’.

Michael Cohen, de man die jarenlang zaakjes regelde voor Trump, verklaarde eerder tegenover de Senaat dat die onderhandelingen in januari 2016, vóór de verkiezingscampagne startte, waren afgelopen. Maar Cohen kwam daar later op terug en zei dat de onderhandelingen wel nog liepen na januari 2016.

Vastgoedproject

Cohen werd eind december veroordeeld voor valse verklaringen, financieel gesjoemel en illegale campagnefinanciering. Hij werkte wel mee met speciaal aanklager Robert Mueller voor zijn onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Buzzfeed schreef donderdag dat Cohen aan Mueller gezegd zou hebben dat hij van Trump de opdracht kreeg om te liegen voor het Congres.

Buzzfeed vernoemde twee bronnen, regeringsfunctionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek van Mueller. Volgens die bronnen heeft Cohen ook verklaard dat Trump hem tijdens de presidentscampagne de opdracht gaf het vastgoedproject tot een goed einde te brengen.

Trump reageerde meteen met een herinnering aan de bedenkelijke staat van dienst van zijn ex-medewerker.

Democraten boos

Alles staat of valt met de bewijslast die Cohen kan aanleveren. Volgens de Buzzfeed-journalisten is dat bewijs er: sms’en, e-mails, documenten. Zelf zagen de journalisten dat bewijsmateriaal niet, ze hebben wel vertrouwen in hun bronnen.

Als het verhaal van Buzzfeed klopt, en de bewijslast overtuigend is, zou Trump in nauwe schoentjes komen. Iemand aanzetten tot liegen onder ede is een misdaad. De Democraten reageerden boos, en willen een onderzoek.