Vrouw veroordeelde fotograaf stapt uit Zweedse Academie
Foto: BELGAIMAGE

Dichteres Katarina Frostenson treedt na een maandenlange strijd uit de Zweedse Academie. Dat was haar in oktober al gevraagd. Ze is de vrouw van de fotograaf Jean-Claude Arnault, veroordeeld voor verkrachting.

De schrijfster heeft beslist de Academie te verlaten, deelde de instelling vrijdag in Stockholm mee. Er is een overeenkomst met haar gesloten waarbij ze 12.875 Zweedse kronen (ongeveer 1.250 euro) per maand schadevergoeding krijgt. Bovendien krijgt ze een subsidie om in de woning te blijven die ze van de Academie huurt.

In oktober vroeg het comité dat de Nobelprijs Literatuur uitreikt haar te vertrekken, om zijn imago op te poetsen na het schandaal waarbij Arnault betrokken was. Hij werd tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar veroordeeld voor verkrachtingen binnen de domeinen van de Academie. Verschillende leden van het comité stapten daarna op, er werd in 2018 geen Nobelprijs voor de Literatuur uitgedeeld.

De Academie verweet Frostenson dat ze de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur op voorhand verklapt had aan hem en daarmee haar geheimhoudingsplicht had geschonden.