Tesla schrapt 7 procent van de banen, aandeel tuimelt
Slaagt de Tesla Model 3 erin het autobedrijf te redden? Foto: AFP

Autoconstructeur Tesla gaat 7 procent van de banen schrappen. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd in een memo die online werd geplaatst. Volgens ceo Elon Musk heeft de Amerikaanse producent van elektrische wagens het ‘uitdagendste jaar’ in zijn geschiedenis achter de rug. Er werken bij het concern ongeveer 45.000 mensen.

Musk zegt ‘geen andere keuze te hebben’ dan het aantal voltijdse banen met 7 procent terug te dringen. Het bedrijf zal ook alleen blijven werken met zijn belangrijkste tijdelijke werknemers en onderaannemers.

Die besparingen moeten gepaard gaan met een hoger productievolume van Model 3, de bolide waarmee Tesla op een breder publiek mikt, en technische verbeteringen de komende maanden. Musk wijst erop dat het bedrijf goedkopere versies van de Model 3 moet aanbieden om meer klanten te kunnen bereiken.

Musk zei verder dat Tesla in het laatste kwartaal van vorig jaar een winst in de boeken heeft gezet, al is die iets lager dan tijdens een verslagperiode eerder.

Vorige week luidde er nog kritiek nadat een Tesla een zelfrijdende robot omver reed op de CES-beurs in Las Vegas.

 

Klappen

Na de aankondiging van Musk kreeg het aandeel van Tesla klappen op de Amerikaanse aandelenbeurs Nasdaq. Het zakte met meer dan 8 procent tijdens de handel vóór de beursopening.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX, een ander bedrijf van Musk, gaf onlangs ook aan naar een ‘slankere organisatie’ te gaan. Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters en Los Angeles Times dat hier ruim 10 procent van de zo’n 6.000 medewerkers op zoek moet naar ander werk.