In dit Siciliaanse dorp kosten huizen slechts één euro
Sambuca, Sicilië Foto: Getty Images/iStockphoto

In het Siciliaanse bergdorpje Sambuca staan tientallen huizen te koop voor de som van een luttele euro. Uw kans voor een vakantiehuis onder de zon, al is er wel een belangrijke voorwaarde.

Het bergdorpje op zo’n 75 minuten rijden van Palermo zag de voorbije jaren heel wat inwoners wegtrekken. Gevolg: veel leegstand en huizen die niet worden onderhouden. Om terug wat volk aan te trekken, stellen de autoriteiten daarom nu een aantal huizen te koop voor slechts één euro.

De enige voorwaarde: de woning binnen drie jaar opknappen voor een bedrag van minstens 15.000 euro. De nieuwe eigenaars moeten daarom bij aankoop een waarborg van 5.000 euro neerleggen, die ze pas terugkrijgen wanneer de renovatiewerken zijn uitgevoerd.

Plaatsvervangend burgemeester Giuseppe Cacioppo benadrukt dat het niet om een publiciteitsstunt gaat. De huizen die te koop worden gesteld zijn eigendom van de stad. ‘We treden niet al op tussenpersonen tussen de oude en nieuwe eigenaars. Als je een huis wil, kan je het meteen kopen’, vertelt hij aan CNN.

Nog aan het twijfelen? Cacioppo beschrijft zijn dorp als het aards paradijs. ‘We zitten middenin een natuurgebied, met een lange geschiedenis. Prachtige stranden, bossen en bergen omringen ons. Het is er stil en vredig, een idyllische plek.’ Op heldere dagen kan je zelfs de Etna zien. De streek staat tot slot ook bekend voor zijn wijngaarden.

Sambuca is niet de eerste die praktisch woningen weggeeft om nieuwe inwoners te lokken. De formule werd eerder al uitgetest in het Siciliaanse Gangi, en ook in onder meer Ollolai op Sardinië en het Franse Roubaix werden (nog te renoveren) woningen verkocht voor een euro.