Vier gele hesjes veroordeeld voor geweld tijdens betogingen
Betoging van de gele hesjes in Brussel Foto: Kristof Vadino
De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag vier 'gele hesjes' veroordeeld voor gewelddadigheden tijdens verschillende betogingen in Brussel. Drie beklaagden kregen een werkstraf, een vierde een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete.

De 44-jarige S.B. werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Op beelden van de politie was te zien hoe de man tijdens de rellen van de gele hesjes op 30 november een steen wierp naar agenten. S.B. had eerder laten optekenen dat het de eerste keer was dat hij naar een betoging kwam. De man uitte voor de rechtbank zijn spijt over het gebeuren.

De 37-jarige E.F. werd eveneens veroordeeld voor het gooien met stenen naar de politie tijdens de rellen van 30 november. Daarnaast verzette hij zich stevig toen de politie hem wilde oppakken. Hij verwondde daarbij een agent. E.F. pleitte dat hij nooit de bedoeling had iemand te verwonden, maar dat belette de rechter niet hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden op te leggen. Hij moet ook een boete van 800 euro betalen, waarvan de helft met uitstel.

T.V., een 25-jarige jongeman uit Pepinster (Luik) werd dan weer veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, omdat ook hij tijdens de betoging op 30 november de politie met stenen had bekogeld. Hij werd tijdens de betoging al bestuurlijk aangehouden en op 6 december gearresteerd, nadat hij als relschopper was herkend op camerabeelden. Na zijn arrestatie gaf T.V. toe dat hij een steen had gegooid in de richting van de politie, naar eigen zeggen 'een reactie op het gebruik van een waterkanon en traangas door de agenten'.

Menigte opgehitst

Ten slotte werd de 23-jarige R.A. veroordeeld voor geweldplegingen tijdens de betoging van 8 december, eveneens in Brussel. Hij wierp een kassei op een politieauto en vernielde twee verkeerslichten met een ijzeren staaf. 'De politiewagen moest achteruitrijden om weg te komen, waarop de beklaagde de menigte ophitste om samen met hem het voertuig te achtervolgen en nog meer stenen te gooien naar de politieagenten', zei voorzitter Pierre Hendrickx. R.A. kreeg een werkstraf van 150 uur.

De correctionele rechtbank boog zich ook over de zaak van vier andere gele hesjes. De uitspraak in hun zaken volgt op 1 februari.