Ghanese journalist geliquideerd na blootleggen voetbalschandaal
Nabestaanden van de doodgeschoten journalist kwamen donderdag bijeen in Accra Foto: REUTERS

Gewapende mannen hebben woensdag in de Ghanese hoofdstad Accra de onderzoeksjournalist Ahmed Hussein-Suale geliquideerd. Hussein-Suale maakte deel uit van een team journalisten dat had aangetoond dat officials van de Ghanese voetbalbond smeergeld hadden aangenomen.

Hussein-Suale werd driemaal beschoten door een groep mannen op motorfietsen toen hij woensdag van zijn kantoor naar huis reed, zo raakte donderdagavond bekend.

‘We zijn kapot van verdriet door deze laffe daad’, zegt zijn productiehuis in een mededeling. ‘Toch zal dit ons niet beletten de corruptie in dit land te blijven aanklagen.’

Het slachtoffer maakte deel uit van een team onderzoeksjournalisten dat vorig jaar onthulde hoe 77 scheidsrechters en Kwesi Nyantakyi, de toenmalige voorzitter van de Ghanese voetbalbond, zich schuldig hadden gemaakt aan het aannemen van smeergeld.

De reportage leidde ertoe dat Ghana zijn voetbalbond ontbond. De Wereldvoetbalbond FIFA schorste Nyantakyi en bood even daarna zijn ontslag aan, zich verontschuldigend voor zijn ‘indiscreties’.

Slachtoffer eerder bedreigd

De dood van Hussein-Suale wordt op ongeloof onthaald in Ghana, waar de persvrijheid doorgaans veel beter gerespecteerd wordt dan in de rest van de regio. ‘Ik verwacht niks anders dan dat de politie de schuldigen van deze vreselijke misdaad arresteert’, tweette de Ghanese president Afuko-Addo.

Reporters Without Borders plaatst Ghana als 23e van de 180 landen in zijn jaarlijkse persvrijheidslijst, waarmee het het hoogst gerangschikte Afrikaanse land is. Het Amerikaanse Committee to Protect Journalists, dat wereldwijd de persvrijheid monitort, zegt dat de aanslag desondanks aantoont dat ‘Ghanese journalisten niet zeker zijn van hun persoonlijke veiligheid wanneer ze machthebbers ter verantwoording roepen’.

Zo had een parlementslid Hussein-Suale eerder al bedreigd. Nadat de documentaire was uitgezonden die een bom legde onder de Ghanese voetbalbond, verspreidde volksvertegenwoordiger Kennedy Agyapong foto’s van de onderzoeksjournalist, met daarbij de mededeling dat hij de personen zou betalen die hem ‘in elkaar wilden slaan’.