Zeven Belgen op shortlist Europese architectuurprijs
De Krook maakt kans op de Mies van der Rohe Award Foto: fvv

De Europese Commissie heeft de shortlist bekendgemaakt van zijn tweejaarlijkse architectuurprijs, de Mies van der Rohe Award. Zeven Belgische projecten zijn erbij, waarvan vier ook in België werden uitgevoerd.

Zoals we eerder schreven, werden opvallend veel Belgische projecten genomineerd – met 23 bijna dubbel zo veel als bij de vorige edities. De selectie is nu teruggebracht van 383 nominaties tot een shortlist van 40 projecten. Daar zijn zeven Belgische bij. Dat aantal is eens te meer ongezien.

Vier nominaties zijn in België uitgevoerd. De Vylder Vinck Taillieu heeft er daar twee van op zak. Het project Caritas in Melle kreeg vorig jaar een Zilveren Leeuw in Venetië. Het andere project is een woon-zorgcentrum in Ternat.

De twee andere nominaties in België zijn De Krook (Coussée & Goris) en Ryhove, een industrieel gebouw dat Trans met zorg in een woonzone integreerde.

De drie andere nominaties werden in het buitenland gerealiseerd. Office ontwierp Solo House ten zuiden van Barcelona, 51N4E legde het Skanderbeg Plein aan in Tirana en Pierre Hebbelinck tekende voor de Halles Perret in het Franse ­Montataire.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in