‘Nog nooit jongere gezien die dronken is van Côtes-du-Rhône’
Foto: AFP

De Franse minister van Landbouw Didier Guillaume heeft zich de woede op de hals gehaald van verslavingsexperten met uitspraken over alcohol.

‘Een alcoholverslaving is dramatisch, en vooral bij jongeren, met het bingedrinken’, zei Guillaume tijdens een interview met BFMTV. ‘Maar ik heb nog nooit een jongere gezien die dronken uit een nachtclub komt omdat hij Côtes-du-Rhône of Bordeaux heeft gedronken.’

Volgens hem drinken jongeren vooral sterke drank of mixdrankjes. ‘Wijn is geen alcohol als alle andere.’

‘We moeten alle verslavingen bestrijden, maar we moeten de Fransen en de jeugd ook het goede bijbrengen’, voegde de minister eraan toe. ‘We moeten ze leren om een glas wijn te drinken, om te weten wat het is.’

Verschillende experts reageren boos op sociale media. ‘In tegenstelling tot wat de minister beweert, tonen studies aan dat jonge mensen dronken worden van wijn (18 procent) of champagne (25 procent)’, reageerde Bernard Basset, vicevoorzitter van de Nationale Vereniging van Alcohol- en Verslavingspreventie.

Alcohol drinken zit stevig ingebakken in de Franse cultuur. Een paar glazen wijn per maaltijd wordt als normaal beschouwd. In februari zei president Emmanuel Macron nog dat hij ’s middags en ’s avonds wijn dronk.

De uitspraken van de minister komen een week nadat het regeringsplan tegen verslavingen al veel kritiek kreeg omdat bijvoorbeeld de prijs van alcohol niet wordt opgedreven. In Le Parisien pleitte expert Laurent Karila maandag nog dat het dringend tijd is om alcoholmisbruik bij jongeren op de nationale agenda te zetten.