Mogelijk drie kerncentrales uit volgende winter
Foto: Photo News

De werken aan de kerncentrales Doel 1 en 2 en aan Tihange 1 in het kader van de levensduurverlenging zullen waarschijnlijk meer tijd vragen dan eerst geschat, waarschuwt uitbater Engie/Electrabel.

Doel 1 en 2 zullen deze winter nog wel opstarten, respectievelijk op 15 maart en 28 januari. Ze zullen in de eerste helft van 2019 dus elektriciteit kunnen produceren. Maar in de tweede helft van het jaar moeten ze, samen met Tihange 1, stilgelegd worden.

Daarmee dreigt ook 2019 een jaar te worden waarin de productie van de Belgische kerncentrales onder het niveau blijft van wat van hen verwacht wordt. Er bestaat zelfs een kans dat een deel van de centrales volgende winter niet beschikbaar zijn. Engie/Electrabel kan zelf nog niet inschatten hoelang de stillegging zal duren.

‘De gemeenschappelijke wens van de overheden, Elia en Engie is om beter over de (duur van de) onbeschikbaarheden van onze centrales van gedachten te wisselen zodat beter geanticipeerd kan worden de komende winters’, laat Engie/Electrabel weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig