Man opgepakt voor moord op Israëlische studente in Melbourne: ‘Ze was niet eens in een gevaarlijk land’
Een foto van Aiia genomen in december - Beelden van een bewakingscamera van de avond waarop Aiia vermoord werd.

Een 20-jarige man is opgepakt voor de moord op een Israëlische universiteitsstudente in Melbourne. De zaak doet de woede over geweld tegen vrouwen oplaaien in Australië.

De 21-jarige uitwisselingsstudente Aiia Maasarwe was ’s nachts op weg naar huis op de universiteitscampus toen ze werd aangevallen. Ze was toen met haar zus in Israël aan het bellen, zeggen de autoriteiten. Volgens een familielied deed ze dat vaak om zich veiliger te voelen.

Haar lichaam werd woensdagochtend nabij de La Trobe University gevonden.

De politie heeft intussen een 20-jarige verdachte gearresteerd. Maar meer details geeft ze nog niet. Eerder sloten de speurders niet uit dat de studente voor haar dood werd verkracht. ‘We vermoeden dat dit een willekeurige aanval was’, zei inspecteur Andrew Stamper donderdag.

De zus van Aiia Maasarwe maakte zich zorgen en heeft de politie naar verluidt gecontacteerd ongeveer op hetzelfde moment dat het lichaam werd gevonden. In het afgesprongen gesprek met haar zus hoorde ze volgens de inspecteur de telefoon vallen en ook stemmen.

Haar nonkel Abed Katane omschrijft haar als een ‘uitstekende student, vol levenslust’. ‘Ze was niet in een gevaarlijk land, en toch moeten we zo’n pijnlijk nieuws krijgen.’

Man opgepakt voor moord op Israëlische studente in Melbourne: ‘Ze was niet eens in een gevaarlijk land’
Op de plaats waar het lichaam werd gevonden, werden al tientallen bloemen neergelegd. Foto: EPA-EFE

Debat

De moord veroorzaakt veel verontwaardiging in Australië, en heeft het debat over geweld tegen vrouwen opnieuw doen oplaaien. De studente is de tweede vrouw in zeven maanden die op een gelijkaardige manier is vermoord in Melbourne. In juni werd de 22-jarige Eurydice Dixon op weg naar huis vermoord. In 2012 werd ook de Ierse vrouw Jill Meagher verkracht en vermoord in Melbourne. Toen volgde massabetogingen.

De Australische mensenrechtencommissie zegt dat het land een ‘verontrustend hoog percentage heeft van geweld tegen vrouwen. ‘Niets zal veranderen tot we zelf veranderen’, zegt Daniel Andrews, premier van de staat Victoria. ‘Tot we stoppen met “slechte mannen” de schuld te geven, terwijl we de seksistische opvattingen in onze maatschappij die hen creëren negeren.’

De Australische regering heeft een actieplan aangekondigd.