Opnieuw tienduizenden betogers tegen Trump in Washington verwacht
De vrouwenmars tegen president Trump in januari 2018 Foto: AFP

In de Verenigde Staten worden zaterdag tienduizenden mensen verwacht voor demonstraties tegen Donald Trump, twee jaar na zijn inauguratie als president. De grote betoging start om 10 uur lokale tijd in Washington D.C., maar ook in andere delen van het land zijn acties gepland.

Vorig jaar kwamen bij een gelijkaardig protest meer dan 500.000 mensen op straat, geruggensteund door de #MeToo- en Time’s Up-bewegingen. Net zoals toen zullen ook dit jaar de roze gebreide mutsen opnieuw bovengehaald worden, een verwijzing naar de vrouwenmarsen. De manifestanten kaarten onder meer de benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof aan en hekelen ook de seksistische en racistische uitspraken van Trump, die door verschillende vrouwen beschuldigd wordt van ongepast gedrag.

Ondertussen ligt de organisatie zelf onder vuur door beschuldigingen van antisemitisme. Oorzaak is de deelname van Tamika Mallory, een van de organisatoren van de mars, aan een bijeenkomst van Louis Farrakhan, de leider van de Nation of Islam, die zich regelmatig antisemitisch uitlaat.