Advocaat Kucam ontkent uitkeringsfraude: ‘We pleiten onschuldig op alle vlakken’
Foto: BELGA

Volgens HLN zou de federale politie ook onderzoeken of Melikan Kucam aan uitkeringsfraude deed. Dat ontkent zijn advocaat Frank Coel op Radio 1. ‘Mijnheer Kucam is verbijsterd dat hij op alle vlakken afgerekend wordt en uitgespuwd wordt door alles en iedereen’, zei Coel. Donderdag werd Kucam preventief geschorst bij het OCMW van Ganshoren.

‘Momenteel kunnen we niets anders doen dan passief afwachten wat het onderzoek brengt.’ Hij vindt het vreemd dat politiebronnen informatie lekken. ‘Dat is een schending van het onderzoek. Wij hebben pas maandag inzage in het dossier.’

‘We pleiten onschuldig op alle vlakken’, zei Coel. Volgens de advocaat heeft Kucam ‘nooit geld gevraagd of mensen afgeperst’ om mensen op een lijst te plaatsen van kwetsbare personen die in aanmerking zouden komen voor een humanitair visum.

Volgens de advocaat is oud-secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar de Mechelse kerk gegaan en heeft hij gezegd dat hij hulp wou bieden aan kwetsbare groepen, onder andere de Oosterse Christelijke gemeenschap. Kucam hielp met een selectie te maken bij binnenkomende aanvragen omdat hij een bekend persoon is in de Assyrische gemeenschap, in de kerk actief is en de voorzitter is van een vzw. ‘Mijn cliënt heeft altijd mensen geholpen’.

‘Mijn cliënt heeft het kabinet Francken zelf op de hoogte gebracht van de geruchten in juli 2018’, zei Coel. Theo Francken ontkende dat donderdag.

OCMW

Tijdens een vergadering donderdag heeft het OCMW van Ganshoren beslist om Melikan preventief te schorsen uit zijn functie van boekhouder. Hij is daar al 20 jaar boekhouder. Hij had er de functie van ontvanger ad interim bij afwezigheid van de hoofdontvanger.

Melikan Kucam deed 'zijn werk correct bij het OCMW van Ganshoren', verklaarde OCMW-voorzitter Marco Van Dam woensdag nog op de RTBF. Hij stelt het werk van Kucam niet in vraag en voegt daar aan toe dat die 'nooit alleen werkte bij het OCMW'.