5G niet voor 2020 in België uitgerold
Foto: AP

De veiling van radiofrequenties voor 5G was gepland voor dit jaar, maar dat is niet meer haalbaar. Volgens minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) is een veiling in 2020 ‘het meest optimistische scenario’, zei hij aan De Tijd. Het dossier zit vast in het overlegcomité.

5G is de vijfde generatie mobiele technologie. Het is tien tot twintig keer zo snel als het huidige internet. De technologie is noodzakelijk voor sommige bedrijven. Onder andere het ‘internet of things’, waarbij alledaagse voorwerpen met het internet verbonden zijn, heeft 5G nodig.

Vierde operator

De technologie is dus noodzakelijk om vooruitgang te boeken. Maar het dossier zit muurvast op het overlegcomité, waarin vertegenwoordigers zitten van alle (deelstaat)regeringen. De deelstaten gaan niet akkoord met de aanpassing van de telecomwet. De verdeling van de inkomsten uit de veiling zorgt voor verdeeldheid, en niet iedereen staat te springen voor de komst van een vierde mobiele operator.

In februari is opnieuw overleg gepland. Als de deelstaten en de federale overheid dan geen consensus vinden, is de kans groot dat met de aankomende verkiezingen en formatie het dossier uitgesteld wordt naar midden of eind 2020.

Trends schreef donderdag al dat het dossier waarschijnlijk uitgesteld wordt tot de volgende federale regering.