Groen zet Bart Staes niet langer bovenaan op Europese lijst
Foto: Jan Van der Perre

Petra De Sutter en niet Bart Staes trekt in mei de Groene lijst voor het Europees Parlement. Dat is het voorstel van de partijleiding. De leden hebben zaterdag het laatste woord.

Staes is al Europees Parlementslid sinds 1999. En sinds zijn overstap van de Volksunie naar Groen in 2002 is hij het boegbeeld van de partij in Europa. Ook toen de partij op haar dieptepunt zat, na het debacle van 2003, slaagde hij er een jaar later in genoeg stemmen te halen voor een verlengd verblijf in Brussel en Straatsburg.

Maar nu kiest de partij voor Petra De Sutter, schrijft Gazet van Antwerpen vanmorgen en het nieuws is ons bevestigd. Een verrassing is dat niet, De Sutter heeft al langer haar zinnen gezet op Europa. De Sutter slaagde er eind vorig jaar in om bijna Spitzenkandidaat te worden namens alle Europese Groenen.

De kans dat de leden zaterdag dit voorstel gaan volgen, is groot, maar zij hebben wel het laatste woord. 

Bart Staes zelf begrijpt de keuze van zijn partij. Hij stemde ermee in dat de lijsttrekkersplaats ditmaal naar De Sutter zou gaan. Vorig jaar hebben De Sutter en hijzelf aan de partij voorgesteld dat De Sutter zou trekken en Staes op de tweede plaats zou staan. De bedoeling van Groen is om bij deze Europese verkiezingen een tweede zetel binnen te halen. Of Staes die tweede plaats ook echt krijgt, is nog niet beslist. Ook dat gebeurt zaterdag door de leden.

De Sutter is hoogleraar gynaecologie en fertiliteitsexperte. Zij stond ook in 2014 op de Europese lijst voor Groen, maar de partij haalde toen geen tweede Europese zetel binnen. Uiteindelijk coöpteerde Groen haar in de Senaat.

Ook de meeste andere partijen hebben al hun Europese lijsttrekker bekendgemaakt. Geert Bourgeois bij N-VA en Kris Peeters bij CD&V bijvoorbeeld. Bij Open VLD wordt Guy Verhofstadt verwacht, bij de SP.A zou het Kathleen Van Brempt worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig