Afrikaanse Unie ‘heeft geen zeggenschap’ over Grondwettelijk Hof Congo
De kiescommissie riep vorige week verrassend Félix Tshisekedi uit tot overwinnaar van de presidentsverkiezingen. Foto: AFP

De Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. Ze roept de autoriteiten in Kinshasa op om de bekendmaking van het eindresultaat uit te stellen. De woordvoerder van de Congolese regering heeft hierop gereageerd dat het niet aan de AU is om te zeggen wat het Grondwettelijk Hof van de Democratische Republiek Congo moet doen.

De AU zegt dat ze een delegatie zal sturen naar Congo. Die moet de conflictpartijen helpen om een uitweg te zoeken uit de huidige crisis.

Het eindresultaat van de presidents- en parlementsverkiezingen op 30 december 2018 blijft in Congo omstreden. Sinds het bekend raken van de eerste resultaten klinken er beschuldigingen van kiesfraude. De kiescommissie riep vorige week verrassend Félix Tshisekedi uit tot overwinnaar van de presidentsverkiezingen, in plaats van grote favoriet Martin Fayulu.

Een analyse van uitgelekte data uit de kieslokalen zet volgens internationale media de beschuldigingen van fraude kracht bij. De data zouden aantonen dat Fayulu heeft gewonnen met ongeveer zestig procent van de stemmen, niet Tshisekedi. Die laatste zou amper twintig procent hebben gehaald, berichtte de Financial Times dinsdag, net als de Franse media RFI En TV5.

Onafhankelijk

‘Het Hof is onafhankelijk, van ons en van de Afrikaanse Unie’, zei woordvoerder Lambert Mende. ‘Ik denk niet dat het aan de regering of de Afrikaanse Unie is om aan het Hof te zeggen wat het moet doen.’

‘Ik weet niet of er landen zijn waar men zich zomaar in een wettelijke procedure mag mengen’, voegde Mende eraan toe, die ook minister van Communicatie en Media is. ‘We moeten vertrouwen hebben’ in het Grondwettelijk Hof, zegt de regeringswoordvoerder, die er zeker van is dat de Afrikaanse Unie uiteindelijk ‘het respect’ zal tonen dat ze aan de Congolese instellingen ‘verschuldigd’ is.

Akkoord met Kabila?

‘De analyse duidt op enorme fraude’, schreef de Financial Times op basis van de datasets. De critici die menen dat aftredend president Joseph Kabila de macht in handen houdt via een akkoord met Tshisekedi worden zo in hun vermoedens gesterkt.

Nadat hij bijna achttien jaar aan de macht was geweest, mocht Kabila zich niet meer verkiesbaar stellen voor een nieuwe presidentiële termijn. Fayulu maakte intussen bezwaar bij het Grondwettelijk Hof.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in