Voormalige advocaat Trump betaalde bedrijf om peilingen te manipuleren
Cohen zegt dat hij in opdracht handelde van Trump. Foto: AFP

Michael Cohen, de voormalige persoonlijke advocaat van Donald Trump, zou een technologiefirma betaald hebben om peilingen op te smukken in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. Dat schrijft de Wall Street Journal donderdag.

Cohen zegt dat hij in opdracht handelde van Trump. ‘Ik betreur echt mijn blinde loyauteit aan een man die het niet verdient’, reageerde de ex-advocaat in een tweet op de berichtgeving in de Wall Street Journal.

Cohen pleitte onlangs schuldig en werd vorige maand tot drie jaar cel veroordeeld wegens inbreuken op de campagnefinanciering en andere tenlasteleggingen. Geen enkele ging echter over zijn contacten met de technologiefirma waarvan sprake in de Wall Street Journal.

50.000 dollar

In de krant zegt John Gauger, de baas van de onderneming, dat hij begin 2015 respectievelijk 12.000 en 13.000 dollar in cash kreeg uitbetaald van Cohen. Dat was maar een deel van de overeengekomen 50.000 dollar om online peilingen te beïnvloeden ten gunste van de toekomstige president. Volgens Gauger zag hij nooit de rest van het geld.

Cohen daarentegen zou begin 2017 een vergoeding van 50.000 dollar van Trump en zijn bedrijf gekregen hebben voor het werk. Dat moet blijken uit een regeringsdocument dat door de Wall Street Journal wordt aangehaald. De krant citeert ook een niet nader genoemde bron die met de zaak vertrouwd was.

Volgens Rudy Giuliani, de huidige advocaat van Trump, bewijst de vergoeding van 50.000 dollar dat Michael Cohen ‘volledig onbetrouwbaar’ is.