Trump annuleert vlucht van Pelosi, geen VS-delegatie naar Davos
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een buitenlandse reis van de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi geschrapt. Hij vindt dat ze door de ‘shutdown’ van federale overheidsdiensten niet op kosten van de overheid naar het buitenland kan. De VS zal ook geen delegatie sturen naar het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

‘Op grond van de shutdown moet ik u meedelen dat uw reis naar Brussel, Egypte en Afghanistan wordt uitgesteld’, schreef Trump aan de Democrate Pelosi. De Democraten heroverden na de jongste verkiezingen opnieuw de controle over het Huis.

De president suggereerde dat Pelosi, als zij dat wil, met een lijnvliegtuig kan reizen, maar dat het gebruik van een regeringsvliegtuig ongepast is. ‘Gezien het feit dat 800.000 groothartige Amerikaanse arbeiders geen inkomen krijgen, stemt u er zeker mee in dat uitstel van deze PR-gebeurtenis absoluut aangemeten is’, schreef Trump. Pelosi zou beter met hem onderhandelen over een oplossing in verband met de begroting, voegde de president eraan toe.

De beslissing van Trump lijkt een revanche te zijn voor het feit dat Pelosi hem woensdag heeft voorgesteld zijn State of the Union in het Congres uit te stellen of gewoon met een schriftelijke verklaring te komen.

Geen VS-delegatie in Davos

De Amerikaanse regering zal door de begrotingsimpasse ook geen delegatie sturen naar de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum.

'Gelet op de 800.000 Amerikaanse werknemers die niet betaald worden, en om te garanderen dat zijn team daar kan helpen waar het nodig is, heeft president Trump de reis van zijn delegatie naar het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos geschrapt', zegt de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders. Trump zelf verkondigde al een paar dagen geleden dat hij af zou zien van de verplaatsing. Maar tot nu toe hadden buitenlandminister Mike Pompeo, financiënminister Steven Mnuchin en economieminister Wilbur Ross hun reisplannen nog niet veranderd.

Shutdown

De sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten brak zaterdag het record en is de langste in de geschiedenis. Een groot deel van de Amerikaanse overheid ligt plat omdat de Republikeinen en de Democraten het niet eens geraken over de begroting. Trump wil in de begroting 5 miljard Amerikaanse dollar voorzien voor de constructie van de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten, een van zijn grootste verkiezingsbeloften, maar de Democraten - die het Huis van Afgevaardigden in handen hebben - willen daar niet van weten.