Turkije zet Nederlandse journaliste het land uit
Archiefbeeld. Foto: REUTERS

Turkije heeft donderdagochtend Ans Boersma, correspondente voor de Nederlandse krant Het Financieele Dagblag (FD), het land uitgezet. Volgens de Turkse autoriteiten zou Nederland verzocht hebben de journaliste het land uit te zetten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie ontkent dat.

‘En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland’, tweette Boersma donderdagochtend. ‘Ongewenst persoon verklaard in Turkije. #pressfreedom #freeturkeymedia’

De Turkse politie hield Boersma woensdagochtend in Istanbul aan toen ze zich meldde bij de immigratiedienst, voor de verlenging van haar verblijfsvergunning. Op een politiebureau kreeg ze te horen dat Turkije haar het land uitzet. Dat zou om ‘veiligheidsgerelateerde’ redenen zijn, maar verdere toelichting kreeg de correspondente niet.

Terrorisme

Woordvoerder Fahrettin Altun zegt in een korte verklaring dat Boersma’s deportatie ‘op geen enkele manier verband hield met haar journalistieke activiteiten in Turkije’. De Turkse diensten hadden uit Nederland een verzoek om informatie gekregen over Boersma’s verplaatsingen in en buiten Turkije, zei Altun nog. Hij verwijst naar de aanslagen die terreurgroepen ‘zoals PKK en IS’ de voorbije jaren hebben aangericht tegen Turkse burgers, maar zegt niet expliciet met welke terreurgroepering Boersma gelinkt zou

Uitzettingscentrum

Boersma is correspondente voor onder meer Het Financieele Dagblad. Ze bracht de nacht van woensdag op donderdag door in een uitzettingscentrum, schrijft de krant op haar site. ‘De Turkse autoriteiten stonden haar niet toe nog naar huis te gaan om persoonlijke eigendommen op te halen. Ze had niet meer bij zich dan de rugzak waarmee ze zich ‘s ochtends bij de immigratiedienst had gemeld.’ De Nederlandse ambassade werd nog ingeschakeld, maar tevergeefs.

Boersma had net vorige week een Turkse perskaart voor 2019 gekregen. Ze was sinds begin 2017 als correspondent in Turkije actief voor het FD, en daarnaast ook voor Trouw en het tijdschrift One World.

Het parket in Nederland wil niet zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek naar Boersma loopt, omdat het daar nooit commentaar op geeft.