Ceo Pearle Benelux ontslagen na pesten Belgische werknemers
Gevallen topman Leo van Welij Foto: Getty

Na aanhoudende klachten uit ons land over het treiteren en intimideren van personeelsleden, schreeuwen tegen medewerkers en alcoholmisbruik, heeft het moederbedrijf van brillengigant Pearle topman Leo van Welij aan de deur gezet. De gigantische opzegvergoeding die hij eiste, krijgt hij niet.

In de zomer van 2016 trad Van Welij aan als nieuwe bestuursvoorzitter van Grandvision Benelux, en dat voor een bruto maandsalaris van ruim 28.000 euro. Daarvoor had hij zijn pluimen verdiend bij winkelgigant A.S. Watson, in ons land bekend van Kruidvat en ICI Paris XL.

In de eerste twee jaar werkte Van Welij aan een reorganisatie en stegen de financiële resultaten van het bedrijf. Maar vorig jaar regende het plots klachten. Elf werknemers van Grandvision, dat in ons land een hoofdkantoor in Mechelen heeft, beklaagden zich bij hun manager of vertrouwenspersoon over het gedrag van de grote baas.

Van Welij gedroeg zich volgens de werknemers als een echte bullebak, die zijn personeel treiterde en intimideerde. Ook zou hij gedronken hebben op de werkvloer.

3 miljoen euro geëist

Van Welij werd daarover geïnterpelleerd door de top van het bedrijf, maar hij ontkende alle klachten. Toch werd hij geschorst met behoud van loon, al bleef hij wel naar het bedrijf komen en woonde hij zelfs een ondernemingsraad bij.

Omdat de sfeer op kantoor echter zo verziekt was, zag de bedrijfsleiding geen andere oplossing meer dan hem finaal aan deur te zetten. Weliswaar zonder de schadevergoeding van ruim 3 miljoen euro die hij eiste.

Daarop stapte Van Welij naar de rechtbank. De kantonrechter in Utrecht besliste nu dat moederbedrijf Grandvision geen schadevergoeding moet betalen, omdat het ontslag een gevolg was van zijn eigen gedrag tegenover het personeel. In plaats van 3 miljoen euro krijgt Van Welij wel een bedrag ter waarde van elf maandlonen en een opzegvergoeding, alles samen zo’n 330.000 euro.

Topman ontkent klachten

Voor de rechter noemde de afgezette topman de klachten onterecht. Hij had het over wraak na een aantal onpopulaire beslissingen die hij had moeten nemen in het kader van een reorganisatie en nam zelfs het woord ‘boss-bashing’ in de mond.

Bij Grandvision in Mechelen was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar, officieel wegens een verhuis. Op de hoofdzetel in Nederland bevestigen ze het ontslag van hun grote baas, maar zeggen ze dat de zaak verder ‘intern wordt afgehandeld’.

De advocaat van Van Welij wil niet dieper op de zaak ingaan, maar zegt wel hoger beroep te overwegen. Een beslissing daarover valt eerstdaags.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig