Dedecker duwt N-VA in West-Vlaanderen
Foto: belga
De kogel is door de kerk. Jean-Marie Dedecker gaat, als onafhankelijke, de Kamerlijst van N-VA steunen in West-Vlaanderen. Hij wordt lijstduwer.

Donderdagavond beslist de N-VA wie er in West-Vlaanderen de belangrijke plaatsen bezet op de kieslijsten. Volgens verschillende eensluidende bronnen trekken Sander Loones (federaal) en Bert Maertens (Vlaams).

Sander Loones was een paar dagen minister van Defensie ter vervanging van Steven Vandeput die burgemeester werd van Hasselt. Maertens is dan weer een N-VA'er die het bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober wél goed deed in West-Vlaanderen. De burgemeester van Izegem zetelt al sinds 2014 in het Vlaams Parlement.

Maar meer aandacht is er voor de lijstduwer in West-Vlaanderen: Jean-Marie Dedecker. Hij wordt evenwel geen lid van de N-VA en duwt als onafhankelijke.

Geruchtencircuit

De komst van Dedecker wordt al een tijdje in het geruchtencircuit aangekondigd en is niet onomstreden binnen de N-VA in West-Vlaanderen. Het interne protest tegen Dedeckers komst werd echter overruled door partijvoorzitter De Wever die het stemmenkanon, – Dedecker werd zopas burgemeester van Middelkerke – absoluut op zijn lijst wilde.

De tegenvallende resultaten bij de lokale verkiezingen – denk aan Brugge, Roeselare en Kortrijk – maakten dat de provincie moeilijk een vuist kan maken.

De hereniging van Dedecker en de N-VA was het beetje monster van Loch Ness geworden in de Wetstraat: vaak voer voor speculatie maar nooit werkelijkheid. In 2006 was Dedecker een paar dagen lid van de N-VA. Maar de toenmalige kartelpartner van de N-VA, CD&V, zag dat niet zitten. Bart De Wever liet Dedecker toen vallen, iets waarmee hij sindsdien behoorlijk in de maag zat.