EU-parlement keurt strengere regels voor pesticiden goed
Roundup Foto: reuters
De industrie krijgt minder invloed bij het goedkeuringsproces van pesticiden. Dat beslisten de Europese parlementsleden.

Een grotere transparantie, meer onafhankelijkheid van de industrie en meer onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Dat staat in het rapport over nieuwe toelatingsprocedure voor pesticiden dat het Europees Parlement met een overgrote meerderheid goedkeurde (525 stemmen voor, 66 tegen en 72 onthoudingen).

Het rapport van de hand van Bart Staes (Groen) en de Duitse conservatief Norbert Lins is het resultaat van een speciale commissie die het parlement vorige lente had opgericht. De bedoeling was lessen te trekken uit de heisa die ontstond rond de verlenging van de vergunning van glyfosaat, het actieve bestanddeel van de bekende onkruidverdelger Roundup van Monsanto.

Alle data publiek
De industrie wordt verplicht om alle studies die ze gebruikt bij de beoordeling van een stof openbaar te maken, inclusief alle onderzoeksgegevens. Alleen dan kunnen onafhankelijke wetenschappers de studies beoordelen. Tot nu weigerde de industrie dat met als argument dat het om bedrijfsgevoelige informatie ging.

De industrie mag ook niet meer zelf bepalen welk land als rapporteur optreedt tijdens de toelatingsprocedure. De rapporteur heeft een enorme invloed op de uiteindelijke beslissing. Niet toevallig koos de pesticidenindustrie al twee keer voor Duitsland (Bayer, dat Monsanto overnam, is een Duits bedrijf).

Alleen werkzame stof
Het Europees voedselagentschap EFSA krijgt ook een grotere rol. Het moet meer middelen krijgen om zelf wetenschappers opdrachten te geven onderzoek te doen naar de gevolgen van pesticiden op mens, dier en milieu.

In het document staat ook uitdrukkelijk dat niet alleen de werkzame stof onderzocht moet worden (bijvoorbeeld glyfosaat), maar ook het product dat verkocht wordt (bijvoorbeeld Round­up). ‘Na de verkiezingen zal de Commissie de verordening van 2009 over de pesticidewetgeving moeten herzien. Die zal met dit rapport hoe dan ook rekening moeten houden.’