Europese autoverkoop blijft dalen
Foto: photo news

Hoewel het aantal nieuw verkochte wagens in de EU vorig jaar heel licht is gestegen (0,1 procent), doet de invoering van de nieuwe emissietest het aantal inschrijvingen al vier maanden op rij dalen.

Er werden vorig jaar in de Europese Unie 15,2 miljoen nieuwe wagens ingeschreven, blijkt uit cijfers van de Europese sectororganisatie Acea. Het is het vijfde jaar op rij dat de verkoop stijgt. Vooral in Spanje en Frankrijk stegen de inschrijvingen. In Duitsland en zeker in Groot-Brittannië kreeg de autosector klappen, met een respectievelijke daling van 0,2 en 6,8 procent. België deed beter dan gemiddeld, met een stijging met 0,6 procent.

Maar sinds de nieuwe Europese emissietest, WLTP, die in september van kracht werd, is de trend gekeerd. Die nieuwe test werd ingevoerd in de nasleep van het Dieselgate-schandaal, nadat was gebleken dat constructeurs op grote schaal sjoemelden met de uitstoot in testomgevingen. In december werd zelfs een gemiddelde daling van 8,4 procent genoteerd. Bij de grootste markten hield Italië de laatste maanden meer dan stand, maar op jaarbasis verloren de Italiaanse constructeurs wel 3,1 procent.

Volkswagen de grootste

Het populairste merk in Europa blijft Volkswagen, met een marktaandeel van 11,2 procent. Een jaar eerder was dat 10,9 procent. Heel de groep Volkswagen, met merken zoals Audi en Skoda, was in 2018 goed voor een marktaandeel van 23,8 procent.