Zo zal de vertrouwensstemming vandaag verlopen
Foto: AFP

Na de nederlaag van premier May gisteren volgt vandaag de vertrouwensstemming in haar regering. Wat moeten de Britten verwachten?

Labour heeft met de steun van andere kleine oppositiepartijen een motie van wantrouwen ingediend tegen de regering-May. Dat heeft een aantal gevolgen. De komende twaalf uur staat de toekomst van Theresa May op het spel.

Wat nu?

Rond twee uur vanmiddag starten de debatten in het parlement. Ook Theresa May zal opnieuw spreken. Om acht uur volgt de stemming.

May heeft 318 stemmen nodig om haar regering te redden. Als ze wint - en dat is wel de verwachting - blijft de regering zitten. May zal dan binnen de 48 uur na de stemming met een plan B voor de Brexit moeten komen. Er zijn geen regels over hoelang het moet duren voor er opnieuw een motie van wantrouwen mag worden ingediend.

Wat gebeurt er bij een verlies?

Als de regering de stemming verliest, begint een periode van 14 dagen te lopen waarin alle partijen een nieuwe regering mogen vormen. Die nieuwe regering moet het vertrouwen krijgen van het Lagerhuis.

Lukt dat niet, dan komen er verkiezingen.

Die kans lijkt niet al te groot. De Conservatieven hebben geen zin in verkiezingen, omdat ze vrezen de macht aan Jeremy Corbyn van Labour te moeten afstaan.