CDH-voorzitter Lutgen neemt ontslag
Foto: isopix
‘Ik stop als voorzitter. Ik geef de fakkel door op een goed moment.’ Dat zegt CDH-voorzitter Benoît Lutgen in Le Soir. Hij zegt niet gepusht te zijn.

Over twee of drie weken zijn er opnieuw verkiezingen. Voorzittersverkiezingen. In een interview met Le Soir kondigt CDH-voorzitter Benoît Lutgen aan dat hij ermee kapt. ‘Niemand heeft me dit gevraagd, dit is wat ik wil. Ik ben bijna aan het einde van mijn mandaat, het gaat goed met de partij. Dit is het moment.’

Normaal loopt het mandaat van Lutgen pas af na de verkiezingen, in oktober. Toch wil Lutgen nu de transitie aan de top doorvoeren, om ‘degene die overneemt de kans te geven nieuw bloed in de partij te brengen.’ Lutgen brengt vandaag zijn partijbureau bijeen om de nodige procedures in gang te zetten. Hij zegt zijn beslissing met verschillende partijgenoten overlegd te hebben.

Lutgen blijft actief lid van het CDH en zegt zich te zullen schikken naar de wensen van de nieuwe voorzitter, of die hem nu op de bank wil houden dan wel minister maken.

Toch blijft het een opmerkelijke zet, op enkele maanden van de verkiezingen. ‘Bij de verkiezingen in 2014 werden we derde, voor Ecolo, terwijl de peilingen veel slechter waren. Vandaag staan we er beter voor.’ CDH hield in oktober stand, maar daarmee is het wel zo’n beetje gezegd. De peilingen blijven weinig hoopgevend.

Lutgen waarschuwt dat de Franstalige partijen zich niet mogen laten bedwelmen door N-VA. ‘We mogen geen schrik hebben van die partij. Zij staat enorm ver af van het humanisme van CDH. We moeten uitkijken voor de mediatieke machine, waarin we voortdurend reageren op wat zij zeggen. Ik ontmoet heel veel mensen met mooie projecten, economisch, sociaal, cultureel, en bijna niemand daarvan spreekt mij aan over de uitspraken van N-VA. We mogen ons niet in dat politieke spel opsluiten. Bart de Wever vindt dat geweldig, anderen in zijn logica meesleuren en dwingen om zich te positioneren.’

De kans dat Maxime Prévot de nieuwe CDH-voorzitter wordt, is zeer groot. Hij doet het al jaren uitzonderlijk goed in een partij die de percentages alsmaar kleiner zag worden. Sinds 2012 is hij de onbetwiste sterke man van Namen. Tot 2017 was hij ook Waals vice. Het is de enige kandidaat die Lutgen zelf aanhaalt. ‘Hij heeft al de kwaliteiten. Hij is intelligent, hij kent de mensen op het terrein, is sterk op het lokale niveau maar houdt toch een globale, Europese en internationale visie.’

De voorbije dagen was er al wat beweging bij CDH. Verschillende partijwoordvoerders kondigden aan dat ze andere oorden opzoeken. Ook het nieuws dat Gauthier de Sauvage de nieuwe secretaris-generaal wordt, deed speculaties opsteken. Hij is schepen in Gembloux, vlakbij Namen, en is goed bekend met… Maxime Prévot.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig