Voetbalclubs willen RSZ-kortingen nu toch aanpassen
Foto: ISOPIX

De Profliga gaat vrijdag zelf voorstellen lanceren om de omstreden RSZ-kortingen in de voetbalwereld (en de profsport in zijn algemeen) te hervormen.

Enkele maanden geleden leek het nog ondenkbaar. Maar er komt nu wellicht toch een herziening van de gunstige korting op sociale bijdragen - de zogeheten RSZ-kortingen - voor profvoetballers. Het management van de Pro League kreeg vandaag groen licht om concrete voorstellen op tafel te leggen om het sociaal statuut van de profsporters te hervormen.

Minder dan de kuisvrouw

Vandaag betalen topverdieners als Adrien Trebel of Ruud Vormer minder sociale bijdragen dan de kuisvrouw van hun club. Voor hen geldt namelijk een bijzonder gunstig plafond. Hoeveel de duurbetaalde topvoetballers ook verdienen, ze betalen maximaal 868 euro per maand. Waardoor alle profvoetballers samen elk jaar genoten van zo’n 70 miljoen euro korting op de RSZ.

‘De Raad van Bestuur van de Pro League heeft aan het management een mandaat gegeven om vrijdag zelf voor te stellen dat plafond te verhogen. Een status quo is niet meer verdedigbaar’, zegt woordvoerder Stijn Van Bever van de Pro League.

Vergelijkende studie

De voorstellen zijn het resultaat van een vergelijkende studie door Deloitte, die de fiscale regels en vrijstellingen voor profsport in 18 Europese landen en voetbalcompetities bestudeerden en zo kwam tot zes modellen waarop het sociale statuut van de profsporter mogelijk kan worden aangepast. De zes modellen zullen eind deze week worden voorgelegd aan het Paritair Comité voor de Sport, het sociaal overleg waarin clubs, spelersvakbond en overheid zetelen. In samenspraak met de sociale partners zal na afloop van de vergadering van vrijdag hierover ‘mogelijk’ gecommuniceerd worden.

De vereniging van profclubs in het voetbal probeert zo tegemoet te komen aan de aanhoudende druk vanuit de politiek. CD&V diende een wetsvoorstel in om de fiscale en parafiscale voordelen voor clubs en spelers te herzien, Sp.a om ze af te schaffen en Minister van Sociale Zaken, Maggie De Block (Open VLD), waarschuwde dat haar kabinet zelf de RSZ-voordelen zelf zou aanpakken ‘als het profvoetbal niet zelf zijn stal niet zou uitmesten’. Het forfaitair bedrag riskeerde dan niet alleen te worden verhoogd, maar zelfs helemaal te worden afgeschaft.

‘Financieel kerkhof’

Begin november 2018 verdedigde Pro League-voorzitter Marc Coucke nog de huidige fiscale en parafiscale voordelen in de Kamercommissie Financiën. Ze al te drastisch hervormen zou volgens hem toen leiden tot een ‘financieel kerkhof’ (DS, 7 november). Maar van dat standpunt komt de Pro League nu terug.