N-VA schorst politicus die verdacht wordt van  mensensmokkel
Melikan Kucam (links) naast voormalig staatssecretaris Theo Francken. Het parket benadrukt voorlopig geen aanwijzingen te hebben dat de voormalige staatssecretaris of iemand van het kabinet betrokken zou zijn. Foto: Gil Plaquet

De N-VA zet Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam bij hoogdringendheid uit zijn functies. Dat heeft het dagelijks bestuur van de partij beslist.

Mechels  gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) is vandaag opgepakt in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing, meldt het parket van Antwerpen. 

Zijn partij reageert geschokt en zet hem uit zijn functies.

De verdachte heeft 'een belangrijke rol binnen de Assyrische gemeenschap', meldt het parket. Hij zou een cruciale rol spelen in de manier waarop humanitaire visa uitgereikt worden om mensen naar België te laten reizen. 

Een aanvraag voor een humanitair visum kost normaal 350 euro, maar tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat er forse bedragen van 2.000 tot 10.000 euro aan Kucam betaald moesten worden om mensen vanuit Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. De precieze omvang van de feiten is nog niet duidelijk.

Het onderzoek wordt verdergezet onder leiding van de onderzoeksrechter en uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie.

'Francken niet betrokken'

Melikan Kucam is, naast gemeenteraadslid in Mechelen, ook voorzitter van het Vlaams-Assyrisch Huis. In die hoedanigheid nodigde hij in april 2017 toenmalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken uit om een traditionele Paasviering bij te wonen. Kucam zei toen dat zijn organisatie 'vluchtelingen helpt bij hun opvang en integratie'.

‘Het is belangrijk om te benadrukken dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de voormalige staatssecretaris of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten’, benadrukt het parket.

Kucam zal voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Die moet binnen de 48 uur een beslissing nemen over zijn verdere aanhouding.

Opvallend: in 2014 voerde de N-VA in de aanloop naar de verkiezingen nog campagne met Kucam 'voor een eerlijke migratie, zonder achterpoortjes'. 'Melikan wil eerlijke migratie. 'En jij?', vroeg de partij zich in een campagnefilmpje af.

De N-VA reageert geschokt op het nieuws en schorst hem uit zijn politieke functies. 'Gezien de aard van de zware aantijgingen tegen Melikan Kucam heeft het dagelijks bestuur van de N-VA - mede op vraag van de afdeling Mechelen - besloten om hem bij hoogdringendheid te schorsen in zijn functies. Het misbruik maken van mensen in nood is verwerpelijk en walgelijk, daar zijn geen andere woorden voor. Intussen wachten we de afloop van het onderzoek af. Als partij blijven wij achter de broodnodige en legitieme reddingsoperatie van de Syrische christenen staan, die in het leven bedreigd werden door de terroristen van IS', luidt het in een mededeling.

Ook Theo Francken reageert ontdaan op het bericht.

De Mechelse burgemeester Bart Somers zegt dan weer dat hij al geruchten over Kucam had opgevangen. Aan de openbare omroep vertelde hij: 'De voorbije maanden waren er regelmatig signalen van mensen met Chaldees-Assyrische roots, die mij rechtstreeks en onrechtstreeks wezen op deze zaak. Ik heb mij er steeds aan gehouden om die mensen door te verwijzen naar de politie.'