De aanslag op een hotelcomplex in Nairobi door de islamistische terreurbeweging al-Shabaab is voorbij en alle aanvallers zijn gedood. Dat heeft de Keniaanse president Uhuru Kenyatta gezegd. Minstens veertien mensen zijn omgekomen, onder wie een Amerikaan en mogelijk ook een Brit.

Om 13 uur ongeveer barstte dinsdag de hel los aan een belangrijk hotelcomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De aanslag begon met een aanval op een bank in het complex en de ontploffing van drie bommen in voertuigen, aldus de commerciële Britse omroep Sky. Er was ook een kamikaze in de foyer van het DusitD2 hotel bij betrokken. Daar liep een reeks gasten 'ernstige verwondingen' op. Honderden mensen vluchtten weg terwijl vier tot zes gewapende mannen er binnendrongen.

Een fotograaf van het Franse persbureau zegt dat hij vijf lijken heeft zien liggen op het terras van een restaurant in het complex. De Keniaanse president zegt dat veertien mensen zijn gedood en dat zevenhonderd mensen konden gered worden. Volgens het Keniaanse Rode Kruis zijn vierentwintig mensen omgekomen.

Tegen 21 uur zeiden de autoriteiten dat de situatie onder controle was, maar woensdagochtend was weer af en toe geweervuur te horen. ook in de loop van de nacht werden nog ontploffingen en schoten gehoord. Uiteindelijk kondigde de Keniaanse president aan dat de aanval voorbij is: 'Ik kan bevestigen dat alle terroristen dood zijn', zei hij. De president zegt dat alle medeplichtigen zullen opgespoord en berecht worden.

 

Het getroffen complex is gelegen in een buitenwijk op enkele minuten van het zakelijk district van de hoofdstad.

Er is niet alleen het vijfsterrenhotel DusitD2 gevestigd, maar ook enkele banken zijn er gehuisvest, net als enkele zetels van internationale bedrijven. Het hele gebied werd afgesloten. Vanuit een nabijgelegen universiteitsgebouw werden alle studenten en personeelsleden preventief geëvacueerd.

Volgens de BBC hadden mensen die in de kantoren van het complex werken, zich verschanst in hun bureaus. 'We hebben geen idee wat er gaande is, we hebben geweerschoten gehoord die vanuit alle hoeken lijken te komen', aldus één van hen aan het persbureau afp. Anderen konden langs het raam ontsnappen.

Wat wil al-Shabaab?

Het is niet de eerste keer dat de terreurorganisatie actief is in Kenia. In 2013 bijvoorbeeld kostte een aanval van al-Shabaab op het winkelcentrum Westgate Mall in de hoofdstad Nairobi het leven aan 67 mensen. Dat winkelcentrum is in dezelfde wijk gelegen als het hotel dat vandaag geviseerd wordt.

In april 2015 viseerden de terroristen dan weer een universiteitscampus in het Keniaanse Garissa. De ballans: meer dan 147 doden.

Maar het actieterrein van al-Shabaab ligt vooral in buurland Somalië. Al-Shabaab strijdt er tegen de regering die door de VN wordt gesteund.

Eind vorig jaar kwamen bij een dubbele zelfmoordaanslag door al-Shabaab in het Somalische Mogadishu meer dan 20 mensen om. En midden oktober blies een kamikaze van dezelfde terroristische organisatie zich in een vrachtwagen op aan een van de drukste verkeersknooppunten van Mogadishu. Meer dan 350 mensen werden bij die aanslag gedood.