Red Lions verdacht van gokken op eigen matchen
Foto: Photo News
Toen de Kansspelcommissie controleerde wie er gokte op wedstrijden van het nationale hockeyelftal, doken daarbij minstens drie personen op die zelf op het veld stonden. Gokken op je eigen wedstrijden mag niet.

De historische overwinning van de Red Lions op het wereldkampioenschap hockey, vorige maand in India, krijgt een wrange bijsmaak. De Kansspelcommissie heeft sterke aanwijzingen dat spelers van het nationale hockeyelftal zelf zouden hebben gegokt op hun wedstrijden tijdens dat WK. De Franstalige krant La Dernière Heure bracht dat nieuws uit.

Om beïnvloeding van wedstrijden te voorkomen, is het verboden om als speler in te zetten op matchen waaraan je zelf deelneemt. Door de stijgende populariteit van de sport, vooral door de successen van de Red Lions, nam ook het aantal gokinzetten op wedstrijden toe. Dat bracht de Kansspelcommissie ertoe om de lijst van gokkers te vergelijken met de lijst van personen voor wie het niet toegelaten is op hockeywedstrijden te gokken – onder wie dus spelers die zelf aan de wedstrijden deelnamen.

Daaruit zou zijn gebleken dat drie Red Lions geld hebben ingezet op wedstrijden waar ze zelf in speelden. Volgens onze informatie gaat het niet om unieke gevallen, maar zou er sprake zijn van een patroon en gaat het niet alleen om wedstrijden van tijdens het wereldkampioenschap. De spelers zouden hebben gegokt via vergunde websites, wat de Kansspelcommissie toeliet om een controle op de inzetten uit te voeren. De ingezette bedragen zouden niet hoog zijn en er wordt nog onderzocht of ze gokten op winst of verlies. 
Het onderzoek, dat zich nog in een vroeg stadium bevindt, is in handen van (politie)speurders die zijn verbonden aan de Kansspelcommissie. Zij zijn nog bezig met de opstelling van hun pv, er is nog geen parket ingeschakeld. Er wordt nu vooral nagegaan hoeveel Red Lions zouden hebben gegokt, en op hoeveel wedstrijden.

Wedstrijdbladen

‘Wij hebben een paar dagen geleden een vraag gekregen van de Kansspelcommissie voor verschillende wedstrijdbladen (waarop staat wie speelde, red.)’, zegt Denis Van Damme, de woordvoerder van de Koninklijke Belgische Hockeybond (KBHB). ‘Toen was ons volstrekt niet duidelijk waarom ze dat wilden. Het gaat over wedstrijden uit 2015, 2017 en 2018, van verschillende competities: het laatste WK, de Euro Hockey League en de Belgische nationale competitie. Wij zullen die wedstrijdbladen vanzelfsprekend doorsturen.’

‘Toen wij dinsdag vernamen dat er een onderzoek was opgestart door de Kansspelcommissie, hebben wij alle spelers via een WhatsAppgroep meteen aangesproken met de expliciete vraag of een van hen geld had ingezet op een WK-wedstrijd. Alle spelers hebben negatief geantwoord.’

De KBHB heeft ook spelers gecontacteerd om te vragen of iemand op andere wedstrijden dan die van het WK heeft gegokt. ‘Ze mogen desnoods onder vier ogen laten weten of ze dat hebben gedaan’, zegt Van Damme. ‘Wij bereiden ons voor op het ergste, maar verwachten dat dit niet nodig is.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig