Deliveroo-koeriers zijn geen zelfstandigen, oordeelt Nederlandse rechter
Koeriers zijn geen zelfstandigen, ook al betaalt Deliveroo hen zo Foto: REUTERS

Volgens een Nederlandse rechter zijn koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo geen zelfstandigen, maar kunnen ze aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst.

Deliveroo betaalt sinds enige tijd zijn koeriers als zelfstandigen: per opdracht, en niet langer per uur en met een arbeidsovereenkomst. Ook in België veranderde de Britse maaltijdleverancier zijn businessmodel in die richting. Beter voor bedrijf én bezorgers, zo communiceerde het bedrijf, want die laatsten zouden er meer aan overhouden.

Daarop kwam veel protest. Volgens de bonden zou het om georganiseerde schijnzelfstandigheid gaan. In Nederland spande vakbond FNV een rechtszaak aan, en die heeft het nu gewonnen, meldden Nederlandse media. De rechter oordeelt dat de koeriers geen zzp’ers, of zelfstandigen zonder personeel, zijn.

De overeenkomst die koeriers afsluiten met het bedrijf, is immers volledig en eenzijdig door Deliveroo opgesteld, en er kan niet over onderhandeld worden, stelt de rechter vast. Dat wijst op een gezagsrelatie. Ook onderhandelingen over verloning zijn niet mogelijk, het tarief ligt vast. Bovendien is de vrijheid van de bezorgers om zelf uren te kiezen beperkt, onder andere door de technologie die het bedrijf inschakelt. Opdrachten weigeren kan gevolgen hebben voor de toekenning van toekomstige opdrachten en bonussen.

De bezorgers vallen dus onder de cao beroepsgoederenvervoer. Deliveroo moet die met terugwerkende kracht naleven, aldus de rechtbank. De FNV maakt zich sterk dat de werknemers nog achterstallige pensioenbijdragen en loon zullen kunnen claimen.

In een eerdere zaak van een individuele koerier oordeelde een rechter anders. Maar toen werd enkel de specifieke arbeidsovereenkomst bekeken, terwijl de rechter deze keer onder de loep nam hoe Deliveroo in de praktijk werkt.