Canada en China waarschuwen tegen elkaar
De Canadese ambassade in China Foto: EPA-EFE

Canada maant zijn burgers aan om ‘uiterst voorzichtig’ te zijn als ze naar China reizen, nadat een Canadees er ter dood veroordeeld werd. Daarop riep China zijn burgers op om ‘de risico’s van een reis naar Canada goed in te schatten’. De twee landen leven op gespannen voet sinds Canada een topvrouw van Huawei heeft opgepakt, in december.

Canada paste dinsdag zijn reisadvies voor China aan. Canadezen moeten ‘voorzichtig zijn in China, omwille van het risico op willekeurige handhaving van de plaatselijke wetgeving’. Premier Justin Trudeau noemde de terdoodveroordeling van een Canadees in China ‘uiterst zorgwekkend’. Robert Lloyd Schellenberg (36) werd in november veroordeeld tot vijftien jaar cel en een boete van 19.000 euro voor het smokkelen van 222 kilogram crystal meth. Maandag sprak het Chinese Hof echter de doodstraf uit, omdat het de eerdere straf te mild vond.

Twee andere Canadezen zijn ook opgepakt wegens het ‘in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Waarnemers zien in de arrestaties en de terdoodveroordeling een vergelding van Peking voor de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou.

China paste ook zijn reisadvies voor Canada aan. Het land waarschuwt zijn burgers om ‘de risico’s  goed in te schatten’, nadat Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei, er op vraag van de Verenigde Staten in december opgepakt werd. De VS verdenken Wanzhou van bankfraude en het overtreden van de handelssancties tegen Iran. De VS vroegen meteen haar uitlevering. Sindsdien leven Canada en China op gespannen voet.