Tidal verdacht van valse streamingcijfers
De lancering kon op heel wat steun van beroemde muzikanten rekenen (vlnr. Usher, Rihanna, Nicki Minaj, Madonna, Deadmau5, Kanye West, JAY Z, en J. Cole) Foto: belga
De Noorse overheid opent een onderzoek om te achterhalen of Tidal gefraudeerd heeft met streamingcijfers.

Vorig jaar doken beschuldigingen op dat het aantal streams van het Beyoncé-album Lemonade en van Life of Pablo van Kanye West bewust zou zijn vervalst. Belangrijk detail: de eigenaar van Tidal is Jay Z, echtgenoot van Beyoncé.

De zaak ging in mei vorig jaar aan het rollen. Life of Pablo zou officieel 250 miljoen keer zijn gestreamd in de eerste tien dagen van de release in februari 2016. Onwaarschijnlijk, vond een Noorse krant, als Tidal zelf verklaarde maar 3 miljoen abonnees te hebben. En dat aantal van 3 miljoen zou dan ook nog eens zwaar overdreven zijn – een Brits onderzoeksbedrijf schatte dat Tidal wereldwijd maar 1 miljoen abonnees heeft.

Nu krijgen die beschuldigingen dus een ­officieel staartje. Honderden miljoenen fictieve streams van de twee succes­albums zouden betekenen dat veel te ­hoge ­royalty’s werden uitbetaald aan Beyoncé en West, ten koste van de andere muzikanten op Tidal. Tidal kreeg zes weken lang de exclusiviteit om Life of ­Pablo te streamen, en ook Lemonade was nergens anders te streamen.