‘Gisele Bündchen is een slechte Braziliaanse’
Foto: REUTERS

De kersverse Braziliaanse minister van Landbouw heeft het niet voor Gisele Bündchen. Het topmodel, dat VN-ambassadrice voor landbouw is, heeft in het verleden al meermaals kritiek geleverd op het beleid in haar thuisland. ‘Ze is een slechte Braziliaanse’, zegt Tereza Cristina Dias.

Als VN-ambassadrice heeft Bündchen al tweemaal kritiek geleverd op haar thuisland Brazilië. Zo noemde de 38-jarige het plan van de nieuwe regering om de ministeries van Landbouw en Milieu samen te voegen een desastreus idee. ‘Het is potentieel rampzalig en onomkeerbaar.’ De samenvoeging kwam er uiteindelijk niet.

Eerder had ze ook al gepleit voor het tegenhouden van de wet waardoor 600.000 hectare van het Amazonewoud opengesteld zou worden voor bebouwing. Door haar protest besliste de toenmalige president om zijn veto te stellen.

‘Slechte Braziliaanse’

Maar Bündchen, die initiatieven tegen ontbossing en voor proper water steunt en voor haar activisme al een prijs kreeg van de Harvard School of Medicine, is ‘een slechte Braziliaanse’. Dat heeft Tereza Cristina Dias gezegd in een radio-interview. De kersverse minister van Landbouw spaarde haar kritiek niet. ‘Het is absurd wat die uitspraken doen met het imago van Brazilië’, zegt ze. ‘Om een of andere reden hangt ze een beeld op van Brazilië en de industrie dat helemaal niet klopt.’

‘Het spijt me, Gisele Bündchen’, vervolgt Dias. ‘Je zou een ambassadrice moeten zijn en zeggen dat Brazilië een wereldwijde voortrekker is inzake natuurbehoud, in plaats van kritiek te geven zonder de feiten te kennen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in