Topchef Noma toont grote impact op menu door veeleisende klanten
Foto: Isopix
Er zijn steeds meer mensen met voedselallergieën en bepaalde voorkeuren, wat het werk er voor de chef-kok niet gemakkelijker op maakt. René Redzepi van het Deense restaurant Noma, enkele jaren geleden nog het beste ter wereld, toont hoeveel extra werk daar bij komt kijken.

De ene lust geen schaaldieren of is veganist, de andere is dan weer allergisch aan noten of paddenstoelen. Het zorgt ervoor dat de menukaart van Noma soms flink moet worden aangepast op vraag van de bezoekers van het restaurant in Kopenhagen.

Chef-kok René Redzepi kookt na de heropening van zijn zaak volgens vier seizoenen: een in het teken van groenten, een die rond wild draait, een rond het bos en tot slot vis en zeevruchten. 

In een filmpje dat hij op Instagram deelde (zie video hierboven), overloopt hij de menukaart. 'Ik wil zo duidelijk maken hoe het er vandaag aantoe gaat als je een restaurant wilt runnen en je rekening moet houden met verschillende allergieën en levenswijzen', aldus Redzepi.

Het gaat om liefst dertien aanpassingen. Opvallend is dat sommige klanten tijdens het visseizoen, dat nu is aangebroken, aangeven dat ze geen vis mogen of willen eten.