Theo Francken trekt federale kieslijst N-VA in Vlaams-Brabant
Foto: photo news
Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zal de federale kieslijst voor N-VA in Vlaams Brabant trekken. Dat zei partijvoorzitter Bart De Wever maandagavond in het VTM Nieuws. Maandagochtend wilde De Wever nog niks kwijt over de toekomstige rol van Francken.

Voorzitter Bart De Wever maakte maandagochtend op een persconferentie de lijsttrekkers van N-VA bekend. De Antwerpse burgemeester is kandidaat om Vlaams minister-president te worden, Jan Jambon beoogt het federale premierschap en huidig minister-president Geert Bourgeois wordt Europees lijsttrekker. Over Theo Francken bleef het toen nog stil.

Tot maandagavond. 'Ik kan u zeggen dat Theo de federale lijst in Vlaams Brabant zal trekken', bevestigde De Wever in het VTM Nieuws. Francken zal het bijgevolg in Vlaams-Brabant onder meer moeten opnemen tegen Koen Geens (CD&V), Karin Jiroflée (SP.A) en Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). Open VLD, Groen en PVDA hebben hun lijsttrekker nog niet bekendgemaakt.

‘Francken heeft een belangrijke rol, zeker om de migratietanker op Europees niveau te doen keren’, zei voorzitter Bart De Wever maandagochtend nog.

Op de vraag van VTM wie hem zal opvolgen als partijvoorzitter, zei De Wever 'met de hand op het hart niet te kunnen antwoorden op die vraag.'

Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos ziet in de video hieronder vier redenen waarom De Wever uit Antwerpen wegtrekt.