VERKIEZINGEN 2019

Wie zijn de lijsttrekkers op 26 mei?

laatst aangepast: 14 februari 2019 Andy Stevens

Enkele maanden voor de verkiezingen hebben we intussen een goed zicht op waar welke titanen elkaar zullen bekampen. Hier vindt u een overzicht van de lijsttrekkers van de Vlaamse politieke partijen, ingedeeld per provincie.

antwerpen

De grootste verrassing bij de lijstvorming komt uit Antwerpen, waar N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn burgemeestersjerp wil inruilen voor het Vlaams minister-presidentschap. Gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon is kandidaat-premier. Na het plotse politieke afscheid van Philippe De Backer zet Open VLD-voorzitster Rutten ondernemer Christian Leysen bovenaan de Antwerpse Kamerlijst.

Bij Groen neemt Kristof Calvo die taak op zich. Voorzitster Meyrem Almaci maakt, net als Bart De Wever, de overstap naar het Vlaams Parlement. Ook Filip Dewinter (Vlaams Belang) keert na een federale passage terug naar Vlaanderen. Op de Kamerlijst maakt Dewinter plaats voor zijn voorzitter Tom Van Grieken.

federaal

vlaams

vlaams-brabant

Na Antwerpen wordt Vlaams-Brabant dé provincie om in de gaten te houden. Op federaal niveau nemen kleppers Koen Geens (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD) het op tegen de immens populaire Theo Franken (N-VA). SP.A kan met Karin Jiroflée minder gewicht in de schaal leggen. Het wordt ook uitkijken naar wat Dries Van Langenhove als onafhankelijke voor Vlaams Belang kan betekenen.

federaal

vlaams

oost-vlaanderen

Hier vallen enkele verrassingen op. Zo zal SP.A'er Joris Vandenbroucke verhuizen van het Vlaamse niveau naar de Kamer. In Vlaanderen zal voor de SP.A de jonge, onbekende Conner Rousseau trekken. Pieter De Crem liet CD&V even zweten, maar zal uiteindelijk opnieuw de Kamerlijst trekken.

Bij N-VA stond Matthias Diependaele op Vlaams niveau niet ter discussie. Voor de Kamer waren er meer kandidaten voor de koppositie. Uiteindelijk mag de Gentse Anneleen Van Bossuyt trekken - Aalsters burgemeester Christoph D’Haese staat op plaats twee.

Liberaal vicepremier Alexander De Croo stond nooit ter discussie als kopman voor de Kamer. Bovenaan de Vlaamse Open VLD-lijst staat sterkhouder Carina Van Cauter, die van de Kamer naar het Vlaams Parlement verhuist. Bij Groen moet Elisabeth Meuleman mogelijk haar eerste plaats in Vlaanderen afstaan aan Vlaams fractieleider Björn Rzoska. In de Kamer lijkt Stefaan Van Hecke weinig concurrentie te hebben.

federaal

vlaams

west-vlaanderen

Hilde Crevits heeft de CD&V-touwtjes stevig in handen op Vlaams niveau, maar krijgt daar zware concurrentie van collega-minister Bart Tommelein voor Open VLD. Uittredend minister-president Geert Bourgeois (N-VA) krijgt een Europese exit, waardoor burgemeester van Izegem Bert Maertens de Vlaamse lijst zal trekken.

Groen moet in Vlaanderen een opvolger zoeken voor Bart Caron, die de politiek vaarwel zegt. Annick Lambrecht (SP.A) moet de overstap van haar voorzitter naar het federale niveau opvangen in Vlaanderen.

Ook de lijsttrekkers voor de Kamer zijn voor de meeste partijen duidelijk: Sander Loones (met steun van Jean-Marie Dedecker) voor N-VA, en Wouter De Vriendt opnieuw voor Groen. Vincent Van Quickenborne moest na zijn kletterende overwinning op 14 oktober weinig interne concurrentie te vrezen. Ook Hendrik Bogaert (CD&V) en John Crombez (SP.A) werden door hun leden al verkozen als lijsttrekker.

federaal

vlaams

limburg

De Kamerlijsten in Limburg zijn gevuld met zwaargewichten: Wouter Beke (CD&V), Zuhal Demir (N-VA) en Meryame Kitir (SP.A) staan bovenaan, net als Patrick Dewael (Open VLD).

Lydia Peeters heeft als kersvers minister de beste adelbrieven voor Open VLD. Bij N-VA is het voormalig minister van Defensie en huidig Hasselts burgemeester Steven Vandeput die de Vlaamse koppositie inneemt.

federaal

vlaams

brussel

In Brussel kunnen de Vlaamse partijen hun kandidaten naar drie mogelijke parlementen sturen, met de bedenking dat het haast onmogelijk is om als Vlaming op een Brusselse federale lijst verkozen te raken.

N-VA stuurt Cieltje Van Achter naar het Brussels halfrond. Ook nieuwkomer Assita Kanko werd in die context genoemd, maar zij zal in mei op de Europese lijst van Bourgeois staan. Bij Open VLD blijft Guy Vanhengel de Vlaamse liberale belangen in de hoofdstad verdedigen. Zijn collega Els Ampe stapt over van het Brussels naar het Vlaams Parlement, gesteund door lijstduwer Sven Gatz.

SP.A kon initieel Bert Anciaux overtuigen om de Vlaamse lijst in Brussel te trekken, maar enkele weken na die beslissing kwam Anciaux daar op terug en besloot hij om niet deel te nemen aan de verkiezing. Hannelore Goeman neemt zijn plaats in.

brussel

vlaams

europa

Het Europees Parlement is andermaal een elegante uitweg voor enkele nationale coryfeeën. CD&V stuurt Kris Peeters, en na enig puzzel- en masseerwerk zal ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois de lijst trekken voor N-VA. Bij de andere partijen zijn Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Kathleen Van Brempt (SP.A) en Guy Verhofstadt (Open VLD) nog niet klaar met Europa. Bij Groen wordt Bart Staes als kopman afgelost door Petra De Sutter.

europa