Nieuwe verdachte geïdentificeerd voor doodrijden ‘geel hesje’
De 'gele hesjes' organiseerden in Luik een herdenking. Foto: belga
De Nederlandse trucker uit Dongen die is opgepakt voor de dood van een ‘geel hesje’ in Visé, bij Luik, is vrijgelaten. Hij had niets met de aanrijding te maken. Een andere verdachte met een identieke vrachtwagen werd geïdentificeerd, maar is nog niet opgepakt.

Een nieuwe Nederlandse verdachte werd maandagochtend geïdentificeerd, zegt de woordvoerder van het Luikse parket. Het zou gaan om een inwoner van Landgraaf (Nederlands Limburg), maar meer details worden niet meegedeeld. De berichten in de Nederlandse media over de arrestatie van die verdachte kan het parket voorlopig niet bevestigen. Er is een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven door de onderzoeksrechter. Voorlopig worden de feiten gekwalificeerd als doodslag.

Er zou sprake zijn van een verwisseling. De eerste verdachte zou gebruik hebben gemaakt van de chaos na de aanrijding om langs de blokkade van de 'gele hesjes' te rijden, die alle vrachtwagens tegenhielden om Nederland binnen te rijden. De truck van de man uit Dongen zou identiek zijn met de truck van de man uit Landgraaf en werd opgemerkt door de bewakingscamera's aan de grens. Daarom hadden speurders het verkeerde kenteken opgeschreven en werd de man uit Dongen zaterdag aangehouden. Volgens de politie heeft de man niets met de aanrijding te maken en werd zijn truck, die vrijdagavond laat in beslag werd genomen, weer teruggegeven.

Na het eerste verhoor werd al snel duidelijk dat de eerste verdachte niet betrokken was bij de aanrijding. Hierna focuste de politie op het kentekennummer die getuigen hadden doorgegeven. Zo werd de vrachtwagen teruggevonden in Maastricht bij de firma die er eigenaar van is. Het voertuig werd in beslag genomen. De bestuurder had voor de grens de snelweg verlaten en zo de camera's ontweken. De politie is zondag naar het huis van de verdachte geweest, maar hij was niet thuis. 

Aanrijding

De aanrijding gebeurde vrijdag om 19.00 uur tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo’n twintig mensen in gele hesjes. Die blokkeerden ter hoogte van de Belgische plaats Visé één rijstrook om hun ongenoegen over het beleid van de regering te uiten. Auto’s mochten door, vrachtwagens niet. Volgens getuigen versnelde een vrachtwagen toen twee betogers de weg wilden blokkeren. Roger Borlez, 50 jaar, kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht en stierf ter plaatse.

De politie beval de vrachtwagenbestuurder door te rijden tot een volgend parkeerterrein om te vermijden dat de betogers zich zouden wreken. De chauffeur wachtte echter niet op de agenten op de parking, maar reed door.