Michel vs. Magnette? Premier denkt aan Europese lijst
Charles Michel (l.) en Paul Magnette. Foto: belga
Er is mogelijk een Europees titanengevecht op komst tussen Charles Michel (MR) en Paul Magnette (PS).

Premier Charles Michel trekt op 26 mei mogelijk de Europese lijst voor de Franstalige liberalen. De voorbije verkiezingen trok hij telkens de Waals-Brabantse Kamerlijst. Met zijn 34.101 stemmen liet hij er in 2014 de concurrentie ver achter zich. Maar nu overweegt de premier ernstig om Europees te kandideren, bevestigen verschillende MR-bronnen. 

Door de afschaffing van de rechtstreekse verkiezing in de Senaat, zijn de Europese lijsten de enige mogelijkheid voor nationale politici om hun populariteit voluit uit te spelen. Toch zou het een opmerkelijke zet zijn, zelfs al ligt  de internationale en Europese politiek Michel veel beter dan zijn voorganger Elio Di Rupo (PS).  Een regering-Michel II blijft immers de ambitie van de MR.  

Eenvoudig Kamerzitje
Maar als de MR niet in de volgende regering zit, oogt het Europees Parlement, of zelf een post als Europees commissaris, wel een stuk aantrekkelijker dan een eenvoudig Kamerzitje. Zeker als je net uit de Wetstraat 16 komt. Dat is wat Di Rupo overkwam in 2014.  

Lopen de verkiezingen daarentegen goed voor de MR, dan hoeft niets Michel tegen te houden om samen met MR-voorzitter Olivier Chastel de onderhandelingen te voeren voor zijn partij. Hij leidt op dat moment trouwens ook nog altijd de regering in lopende zaken.
Maar niet iedereen is er gerust in. ‘Als hij Europees trekt, komt hij tegenover Paul Magnette te staan. Die zou hem wel eens zwaar kunnen aftroeven’, zegt een MR-kopstuk.

Francken
Nog een minpunt is dat het Franstalige kiescollege veel kleiner is dan het Nederlandse. Vader Louis Michel behaalde in 2014 dan wel een topscore met 264.550 stemmen,  maar in de – manke – vergelijking met de 531.030 stemmen van Guy Verhofstadt lijkt dat klein bier. Om nog te zwijgen van de score die Theo Francken (N-VA) zou kunnen neerzetten, mocht hij Europees gaan. Maar ook die knoop is, net als die van Michel, nog niet doorgehakt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig