Parket bevestigt arrestatie gezochte Nederlandse truckchauffeur
Gele hesjes deelden gele rozen uit in Luik nadat een betoger omkwam bij een blokkade Foto: Belga
De Nederlandse politie vond zaterdag de vrachtwagen terug waarmee vrijdag een geel hesje in Visé is doodgereden. De chauffeur (56) werd volgens Nederlandse media gevat in Tilburg, dat bevestigde het Luikse parket aan VRT NWS. Het parket gaat niet uit van een ongeval, maar wel van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.

De chauffeur werd opgepakt nadat het Belgische gerecht een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigde. 

Afgelopen vrijdag werd omstreeks 19u op de E25 richting Maastricht bij de Nederlandse grens een ‘geel hesje’ door een truck doodgereden. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De actievoerders hadden er een blokkade opgeworpen. Wagens mochten doorrijden, vrachtwagens niet. De vrachtwagenchauffeur wou toch doorrijden, maar de betogers hielden hem tegen.

Volgens een ooggetuige had de chauffeur het slachtoffer wel degelijk gezien en reed hij hem opzettelijk aan. Dit gebeurde volgens getuigen nadat twee 'gele hesjes' zijn zijraam probeerden te breken. Een ooggetuige gaf de nummerplaat van de betrokken vrachtwagen door, waardoor de politie de chauffeur kon opsporen. Zijn vrachtwagen werd eerder teruggevonden op een Nederlandse snelwegparking.

In Maastricht liepen actievoerders in gele hesjes zaterdagmiddag met een zwarte rouwband tijdens hun wekelijkse tocht door de Limburgse hoofdstad. Ze doen dat uit medeleven met de nabestaanden van de 'gele strijder', laten ze via Facebook weten. In Luik was er zaterdag een stille optocht ter nagedachtenis van het slachtoffer. De aanwezigen deelden gele rozen uit.