In Frankrijk kwamen vandaag zo’n 32.000 mensen op straat tegen de hervormingen van president Macron. Bij de protesten van de gele hesjes in Parijs, waar zo’n 8.000 manifestanten de straat zijn opgetrokken, is het zaterdagnamiddag opnieuw tot spanningen gekomen.

Enkele demonstranten hadden aan de Arc de Triomphe objecten in de richting van de politie gegooid, aldus een politiewoordvoerster. De ordehandhavers probeerden daarop de menigte met traangas uit elkaar te drijven.

In de namiddag waren al 59 actievoerders opgepakt, onder meer omdat ze illegale wapens op zak hadden of omdat de politie vermoedde dat ze gewelddadige acties voorbereidden, is te horen bij de ordediensten. In heel het land zouden volgens de politie rond de 32.000 manifestanten aan de protesten deelnemen. Dat is meer dan vorig weekend toen in heel Frankrijk 26.000 mensen waren gemobiliseerd.

Ook in andere steden waren de gele hesjes voor de negende zaterdag op rij bijeengekomen om te protesteren. In Bourges gingen volgens de lokale prefectuur 5.000 mensen de straat op. Hun protest verliep overwegend vreedzaam. In een bepaalde straat kwam de politie toch tussenbeide en werd een menigte uit elkaar gejaagd, aldus een woordvoerster van de prefectuur. De stad in het centrum van Frankrijk wordt door de oproerpolitie bijzonder in het oog gehouden nadat daar online tot massaal protest was opgeroepen.

Sinds half november demonstreert de beweging van de gele hesjes tegen het hervormingsbeleid van de Franse president Emmanuel Macron en tegen de dalende koopkracht.

Ook over het Kanaal

De Franse ‘gele hesjes’-beweging heeft intussen ook op meer plaatsen ingang gevonden. Niet alleen in ons land, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, waar vandaag duizenden demonstranten een einde aan de besparingsmaatregelen eisten. Ze willen ook nieuwe verkiezingen.

Aan de oproep van de campagne ‘The People’s Assembly Against Austerity’ gaven ook politici en vakbonden uit alle delen van het land gevolg. Rond de 5.000 tot 10.000 demonstranten zijn de Londense straat opgetrokken, zei een woordvoerster van de organisatoren volgens een eerste schatting.

Ook vertegenwoordigers van de gele hesjesbeweging in Frankrijk namen aan het protest in Londen deel. ‘Alle Europese landen moeten zich bij deze strijd tegen het bezuinigingsbeleid aansluiten’, zei een Franse deelnemer aan het Britse persbureau PA.