Gele hesjes manifesteren uit eerbetoon aan overleden actievoerder
Actievoerders in Namen geven de strijd niet op ‘voor Roger’. Foto: belga

Twee- tot driehonderd mensen met gele hesjes aan zijn vanmiddag samengekomen aan het treinstation van Luik om er een stille mars te houden ter nagedachtenis van de manifestant die gisteren werd doodgereden.

In Namen werd vanmorgen al actie gevoerd op verschillende rotondes. Dat doen de gele hesjes al een paar weken. Het gaat om zogenaamde sensibiliseringsacties waarbij pamfletten worden uitgedeeld aan autobestuurders. Die worden ook opgeroepen om zich bij de gele hesjesbeweging te voegen. Volgens de politie verliep de actie rustig.

Er werd bij de actie ook hulde gebracht aan Roger B., de man die vrijdagavond in Wezet (Visé) door een vrachtwagen werd doodgereden tijdens een actie. Ook weerklonk het lied van de Italiaanse revolutionairen “Bella Ciao”.

Om 12.30 liep de actie in Namen af. Een deel van de actievoerders trok dan in konvooi naar Luik. Daar trokken de gele hesjes door de stad. De manifestatie begon met een minuut stilte.

In Luik werden ook gele rozen uitgedeeld aan demonstranten met gele hesjes aan. Met de rozen, en met kaarsen herdenken de gele hesjes de man uit Wezet (Visé) die vrijdagavond door een vrachtwagen werd doodgereden. De weduwe van het slachtoffer is ook ter plaatse.

Intussen is de vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakte wel al geïdentificeerd op basis van de nummerplaat van zijn vrachtwagen. De man is evenwel nog niet gevat.