Bij de zware gasexplosie in Parijs vielen vier dodelijke slachtoffers, een Spaanse toeriste, twee brandweerlui en een tweede vrouw. Er is geen sprake van een aanslag.

De ontploffing vond rond 9 uur plaats in een bakkerij op de hoek van de rue de Trévise en de rue Saint-Cécile. Er is sprake van meer dan dertig gewonden, onder wie een tiental zwaar. Er zijn in totaal al vier dodelijke slachtoffers gevallen: twee brandweermannen en een Spaanse vrouw werden zaterdag aangetroffen, het vierde slachtoffer werd zondag van onder het puin gehaald. Het is niet duidelijk of het lichaam dat is van de vrouw die als vermist werd opgegeven.

Bij de explosie barstten verschillende ramen in de ruime omgeving en werden meerdere auto's weggeslingerd. 100 politiemannen en 200 brandweermannen werden meteen gemobiliseerd om de brand te bestrijden en te zoeken naar eventuele slachtoffers. 

De Spaanse vrouw was met haar man op vakantie in de Franse hoofdstad. Volgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bezweek ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Haar echtgenoot raakt niet gewond. De omgekomen brandweermannen waren al ter plaatse voor de explosie. Ze werkten aan een gaslek bij het pand, een van de overleden brandweerlui werd bedolven door puin.

Buurt geëvacueerd

Minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, kwam kort na 10 uur ter plaatse, net als premier Edouard Philippe en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Castaner schreef zaterdag op twitter dat het bilan van de ontploffing nog wel eens 'zeer zwaar' zou kunnen worden. 

De ravage is enorm. De hele gevel van het pand waarin de bakkerij gevestigd was, is vernietigd. Honderden mensen kunnen hun woningen in de omgeving voorlopig niet meer in. De veiligheidsinstanties onderzoeken momenteel of aanpalende gebouwen niet zodanig beschadigd zijn dat ze een gevaar kunnen vormen voor bewoners en omwonenden.

In Le Parisien getuigt Paula Nagui, receptionist van hotel Diva Opera, gelegen op iets meer dan tien meter van de bakkerij. 'Het was een enorme knal. Alle ramen moesten eraan geloven. We konden de hotelgasten snel geruststellen dat het niet om een aanslag ging en dat ze geen onmiddelllijk gevaar liepen.' Toch werden ze snel op vraag van de brandweer geëvacueerd. Er werd immers gevreesd dat er zich nog een gasexplosie kon voordoen. 

Een journalist van AFP die ter plaatse is, beschrijft ook in Le Parisien hoe meerdere hotelgasten uit buurt, een buurt waar blijkbaar verschillende hotels zijn gevestigd, hun kamers hebben moeten verlaten, vaak in nachtkledij.

Het negende arrondissement van Parijs ligt ten noorden van de Seine. Het is één van de zakelijke districten van Parijs, maar bij toeristen vooral bekend vanwege de bekende warenhuizen, zoals Galeries Lafayette en Printemps. Iets meer naar het noorden ligt Montmartre.