Redder Oosterweel moet Uplace vlot trekken
Intendant Alexander D’Hooghe. Foto: Dirk Kerstens

Alexander D’Hooghe, de man die voor de beslissend doorbraak zorgde in het Oosterweel-dossier, mag een nieuwe knoop ontwarren. Hij is door de gemeente Machelen gevraagd een oplossing te vinden voor het grote lege industrieterrein waar Uplace had moeten verrijzen, zo meldt De Tijd.

In Machelen ligt een groot industrieterrein van 240 hectare helemaal braak. Het is het terrein waar het grote belevingscentrum van Bart Verhaeghe, Uplace, had moeten worden gebouwd. Maar zoals bekend hebben allerlei juridische procedures en uitspraken daar een stokje voor gestoken.

De gemeente Machelen heeft daarom aan Alexander D’Hooghe gevraagd om het project te bekijken. Volgens De Tijd onderhandelt D’Hooghe al enkele maanden met de lokale overheden in de buurt, met ondernemers en buurtbewoners. Over twee tot drie maanden zou hij de conclusies van zijn gesprekken willen klaar hebben.

De krant meent te weten dat D’Hooghe niet echt gelooft dat het originele idee van Uplace een plaats kan hebben in Machelen. Hij droomt van een project dat zijn ontwerpbureau Org eerder uitvoerde in New York: Meadowlands.

D’Hooghe is niet de eerste de beste. Hij was de man die als intendant erin slaagde alle Antwerpse neuzen in dezelfde richting te krijgen bij het Oosterweelproject. Burgemeester De Wever noemde hem toen zelfs een soort ‘huwelijksconsulent’, de man die burgerparticipatie echt mogelijk maakte bij dat project. ‘Antwerpen kan een voorbeeld zijn voor stedelijke projecten in de toekomst,’ zei D’Hooghe toen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig