Zaventem gaat 250 huiszwaluwen verhuizen
Meer dan 100 zwaluwpaartjes bouwden hun nesten op de gronden van de luchthaven. Foto: dieter de beus

In de loodsen van Brucargo aan de luchthaven van Zaventem wonen – in de zomer – 250 huiszwaluwen. Ze moeten daar weg want vliegtuigen en vogels, dat gaat niet goed samen.

Het verhaal staat vandaag in Het Laatste Nieuws: de luchthaven van Zaventem en De Kille Meutel Vogelvrienden maken zich klaar voor de grote verhuizing van 250 huiszwaluwen.

De vogels overwinteren op dit moment nog in Afrika. Maar in de lente komen ze terug en gaan ze hun vaste stek in de loodsen van Brucargo zoeken. De oude gebouwen hebben er overhellende daken, ideaal voor zwaluwnesten.

Aan die loodsen proefdraaien vliegtuigen vaak en als hun motoren draaien, wat niet zo vaak gebeurt, belandt een vogel vaak in de motor. Dodelijk voor het opgezogen dier, schadelijk voor de motor. Heel soms vliegen de vogels ook nabij de start- en landingsbanen van de luchthaven, wat nog gevaarlijker is.

Kortom: de luchthaven is de diertjes liever kwijt dan rijk en daarom wordt nu alles in het werk gesteld om ze te doen verhuizen. Aan een gebouw meer in het centrum van Zaventem, een voormalige papierfabriek, worden kunstnestjes en nestplankjes bevestigd. Mensen die dichter in de buurt van de (oude) nestplaats wonen, krijgen ook de vraag een nestkastje onder hun dakgoot te plaatsen.

Voorbeelden uit Nederland leren echter dat het niet zo gemakkelijk is om zwaluwen te doen kiezen voor een nieuwe thuis. In Zaventem wil men daarom ook lokroepen laten klinken door verschillende luidsprekers nabij de nieuwe nestkastjes.