VS breken shutdown-record
Foto: photo news
De sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten is vanaf vandaag de langste in de geschiedenis. Ook het Witte Huis zelf voelt de shutdown.

800.000 ambtenaren krijgen al twintig dagen geen loon en moeten thuisblijven. Zeker voor de ambtenaren die normaal om de twee weken worden betaald, is dat bijzonder pijnlijk. Ook al krijgen ze in de meeste gevallen hun loon achteraf nog wel uitbetaald.

En dan zijn er ook de vele Amerikanen die afhangen van uitkeringen.

Ook het Witte Huis voelt de shutdown trouwens. 203 medewerkers wier job 'niet essentieel' is, zitten thuis. De andere komen wel werken, maar worden (nog) niet betaald.

Niet elke shutdown is dezelfde

Niet alle sluitingen of shutdowns zijn gelijk. Niet in lengte en niet in omvang. Ze hebben wel allemaal dezelfde oorzaak: een dispuut tussen de president en het Congres verhindert de tijdige goedkeuring van een begroting voor de ministeries en agentschappen of de verhoging van het schuldenplafond waarboven de overheid geen geld meer mag lenen.

Het is overigens pas sinds 1980 dat gebrek aan een geldig budget ook betekent dat de overheid de deuren sluit.

Hoe lang?

De Republikein Ronald Reagan was de president met de meeste shutdowns: acht. Maar tot vandaag kon de Democraat Bill Clinton de langste sluiting op zijn palmares schrijven, van 5 december 1995 tot 6 januari 1996. Die draaide rond de Republikeinse eis om het begrotingstekort helemaal weg te werken over een periode van zeven jaar.

Daarna duurde het tot in november 2013 eer de Amerikanen nog eens voor gesloten overheidsdeuren stonden. Maar het dispuut over president Obama’s ziektekostenverzekering duurde toen wel 17 dagen.

Hoe erg?

Het aantal werkloze en onbetaalde ambtenaren hangt   af  van het aantal begrotingen dat niet tijdig goedgekeurd werd. Dat kan ook fluctueren tijdens een shutdown. Volgens de studiedienst van het Congres werden in 2013 850.000 ambtenaren – 40 procent van het totaal – op non-actief gezet. Dat verminderde met de uitvoering van de wet die geld voorzag voor de betaling van militairen en burgers in dienst van Defensie. De sluiting van 1995-’96 raakte slechts 284.000 overheidswerkers.