zaterdag 12 januari 2019 - Ds Live
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Vooruitblik 2019

Podcast

Oren worden de nieuwe ogen


chef audio en video

[Iets] is het nieuwe [Iets Anders]. Dat is dé magische formule als iets ­tegelijk trendy en gesofisticeerd moet klinken. Zitten is het nieuwe roken. Gin de nieuwe wodka. Breien de nieuwe ­yoga. Doen het nieuwe denken. En onlangs las ik deze: ‘Hoofdtelefoons zijn de nieuwe kantoormuren’. Prachtig, toch?

[Iets] kan ook het nieuwe [Zijn Compleet Tegenovergestelde] zijn. Dat klinkt zo mogelijk nóg gesofisticeerder. De man is de nieuwe vrouw. Wit het nieuwe zwart. Stil het nieuwe luid. Saai het nieuwe spannend. Thuisblijven het nieuwe reizen.

Klopt het ook? Soms wel, ongetwijfeld. Maar goed klinkt het bijna altijd.
Se non è vero, è ben trovato. Als het niet waar is, is het goed gevonden. En toch blijven sommige dingen gewoon – ouderwets – waar. Dit bijvoorbeeld: oren worden de nieuwe ogen. Want na video, breekt in 2019 audio on demand door.

Informatie is over­vloediger dan ooit. Alleen de tijd om die te consumeren, blijft schaars. En precies daar is on demand audio een oplossing voor

Er beweegt al van alles. Vorig jaar won VRT-journalist Ward Bogaert met een podcast – een primeur – de Belfius- persprijs in de categorie Radio. Er was ook een eerste echte podcast-hit: Bob, van het audiocollectief SCHIK. En De Standaard pakte als eerste Vlaamse krant uit met journalistiek om naar te luisteren. Lezers reageerden uitgesproken enthousiast.

Een dingetje is het dus al, on demand audio. En dit jaar wordt het ook hier een ding. In navolging van allerlei buitenlanden. Omdat on demand audio een medium is waarvan de tijd – eindelijk – gekomen is. Niet voor niets zijn pratende computers zonder beeldscherm the next big thing in tech. Niet voor niets zijn hoofdtelefoons overal.

Vertrouwd avontuurlijk

Informatie is overvloediger dan ooit. Alleen de tijd om die te consumeren, blijft schaars. En precies daar is on ­demand audio een oplossing voor. Want ook als we niet kunnen lezen of kijken – omdat we in de file staan, of aan het fietsen of hardlopen zijn – kunnen we luisteren. Naar dingen die we zelf goed vinden. Over zowat elk thema is er een podcast. Correctie: zijn er tig podcasts.

En dus wordt 2019 het jaar waarin on demand audio groot wordt. Luister eens naar Laura H. van het audiocollectief SCHIK. Of naar The Daily, de geweldige nieuwspodcast van The New York Times. Of naar het audio-aanbod van De ­Standaard, dat we dit voorjaar nog veel verder uitbreiden. Uw oren worden dan uw nieuwe ogen. Zeker weten.

Met uw oude ogen mag u uw vertrouwde krant dan gewoon verder blijven lezen, trouwens. Want vertrouwd is het nieuwe avontuurlijk. En oud het nieuwe nieuw.

Sport
 1. Tim Wellens wil bollentrui niet afgeven in de Tour de France: “Hoe dichterbij Parijs komt, hoe meer ik er in begin te geloven”
 2. Lotto-Soudal stelt nieuwe truitjes voor volgend seizoen voor: naast rood en wit komt er ook zwart bij
 3. NEC ontbindt contract ex-jeugdinternational Leroy Labylle, landgenoot Jordy Croux naar Roda JC
 4. Chelsea stalt “gewilde Welshe international” voor een seizoen bij RB Leipzig
 5. Borussia Mönchengladbach haalt zoon van gewezen Franse captain Lilian Thuram binnen als vervanger van Thorgan Hazard
 6. Ysaline Bonaventure treft Poolse in eerste ronde WTA Jurmala, Benoit uitgeschakeld
 7. Fanny Lecluyse scherpt Belgisch record op de 100 meter schoolslag opnieuw aan, maar mist nipt WK-finale
 8. Deceuninck-Quick Step bindt Brits talent James Knox tot 2021 aan zich
 9. WK ZWEMMEN. Adam Peaty verovert goud op 100m schoolslag, vierde opeenvolgende wereldtitel voor Hosszu
 10. Haalbare loting kwalificatiecampagne EK 2021 voor Belgian Cats
 11. Belgian Lions kennen hun tegenstanders op weg naar EK 2021
 12. Emma Plasschaert klimt naar zevende plaats op WK zeilen
 13. Club Brugge loot haalbare kaart in derde voorronde Champions League, coach Philippe Clement is echter niet helemaal tevreden
 14. Lewis Hamilton: "Heropleving van McLaren is fantastisch"
 15. Het is niet zijn jaar: Wilco Kelderman moet de Tour de France verlaten wegens rugproblemen
 16. Elise Mertens terug in top 20, David Goffin blijft 18de op ATP-ranking
 17. Origi scoort voor Liverpool, maar iedereen heeft het over de smerige overtreding van Sevilla-speler Gnagnon
 18. Fanny Lecluyse met Belgisch record naar halve finales 100 meter schoolslag op WK zwemmen
 19. Trainer Dinamo Boekarest die ex-coach Standard opvolgde, bezwijkt onder de druk en moet op de bank gereanimeerd worden
 20. Nieuwe breuk is mentaal zwaar voor Jolien D’hoore: “Ik heb tijd nodig om dit een plaats te geven”