Tijdens een actie van de gele hesjes in Visé is gisteravond een demonstrant aangereden door een vrachtwagen. Hij is overleden. De dader is geïdentificeerd maar nog spoorloos.

De Nederlandse politie zoekt samen met onze politie naar de vrachtwagen die vrijdagavond rond 19 uur doorreed na het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Hij had zijn vrachtwagen voorbij een filterblokkade door gele hesjes willen sturen maar raakte een actievoerder. De 50-jarige man in een geel hesje kwam daarbij om het leven.

De toegesnelde Belgische politie vroeg de trucker daarom zijn vrachtwagen even verderop op een parkeerplaats neer te zetten, ter plaatse waren de emoties immers hoog opgelopen, maar in plaats daarvan ging de chauffeur er vandoor. Volgens de zender RTBF had de vrachtwagen een Nederlands kenteken.

Volgens subsituut-procureur Catherine Collignon zou het kunnen dat de man niet op de hoogte was van het feit dat hij iemand had aangereden.

Een woordvoerster van de politie in Limburg zegt dat ook in Nederland 'in samenwerking met de Belgische collega's wordt uitgekeken naar de vrachtwagen'. Volgens haar heeft de Nederlandse politie van de Belgen 'bepaalde kenmerken' van het voertuig gekregen. Welke dat zijn, wil ze niet zeggen.

Op Radio 1 vertelde de woordvoerster van onze federale politie dan weer dat de trucker al kon worden geïdentificeerd op basis van de nummerplaat. Maar hij is nog niet gevat. 

Bij de blokkade van actievoerders in gele hesjes vrijdagavond bij Wezet waren voor zover bekend geen Nederlandse demonstranten betrokken. In Maastricht lopen actievoerders in gele hesjes zaterdagmiddag met een zwarte rouwband tijdens hun wekelijkse tocht door de Limburgse hoofdstad. Ze doen dat uit medeleven met de nabestaanden van de 'gele strijder', laten ze via Facebook weten.

De Waalse gele hesjes houden zaterdag om 14 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het station Luik-Guillemins.