Saudische vrouw die zichzelf opsloot krijgt asiel in Canada
Foto: AFP

De 18-jarige Saudische vrouw die strandde in Bangkok vliegt naar Canada nadat ze daar asiel heeft gekregen.

Rahaf Mohammed al-Qunun kwam zaterdag aan in het Thaise Bangkok met een vlucht uit Koeweit. Via Thailand wou ze Australië bereiken, maar de autoriteiten wilden haar terugsturen naar Koeweit, waar haar familie wachtte.

Ze weigerde en sloot zichzelf op in haar hotelkamer op de luchthaven. Via de berichten en video’s op haar Twitter-account kon de buitenwereld alles volgen, waarop Bangkok afzag van het plan om haar uit te wijzen.

De 18-jarige vrouw beschuldigde haar familie van misbruik en vreesde voor haar veiligheid als ze zou terugkeren. Op de koop toe, zei ze, had ze afstand genomen van de islam.

Qunun is met haar 18 meerderjarig, maar in Saudi-Arabië geldt nog altijd het systeem van ‘mannelijke voogdij’, waarbij alle vrouwen voor een hele rist officiële handelingen de toestemming ­nodig hebben van hun ‘voogd’.

In afwachting van een beoordeling van haar vluchtelingenstatus werd ze overgedragen aan medewerkers van de UNHCR.

Australië liet eerder deze week weten te overwegen asiel te verlenen aan de Saudische vrouw, maar nu gaat ze naar Canada. De Canadese premier Justin Trudeau heeft bevestigd dat ze asiel heeft gekregen.