Martin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa.

Fayulu claimt de overwinning, maar volgens de kiescommissie (Céni) kwam de andere oppositiekandidaat, Felix Tshisekedi, als winnaar uit de stembusgang met 38,57 procent van de stemmen.

Fayulu behaalde volgens Céni, 34,8 procent, waarop hij eerder deze week gewag maakte van een ‘electorale staatsgreep’.

Fayulu zegt dat hij een riante overwinning behaalde met 61 procent van de stemmen. Félix Tshisekedi behaalde volgens hem maar 18 procent. Zijn team heeft daarvoor bewijzen, klinkt het.

In een speech voor honderden aanhangers in Kinshasha laakte Fayulu de ‘gestolen overwinning van het volk’. Hij kondigde aan dat hij zaterdag beroep aantekent en een hertelling van de stemmen eist.

Ook volgens de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) komen de resultaten van de presidentsverkiezingen niet overeen met de gegevens van de Kerk. Op de dag van de verkiezingen had de Kerk 40.000 waarnemers ingezet.

Akkoord

De overwinning Tshisekedi kwam als een verrassing. Toen bleek dat Kabila’s kandidaat Ramazani Shadary een slecht resultaat had neergezet, gooide het Kabila-kamp het op een akkoord met Tshisekedi. Hij krijgt het presidentschap in de schoot geworpen. In ruil behoudt Kabila onder meer de controle op het veiligheidsapparaat.

Sinds de uitslag is bekendgemaakt, zijn al minstens negen mensen omgekomen. Vele anderen raakten gewond.