Waarom oudere werknemers hopeloos overtollig blijven en bij De Standaard al lang een foto van Dries Van Langenhove hangt
De sneeuwstormen in Oostenrijk doen u misschien twijfelen, maar toch blijft een wintervakantie voor veel Vlamingen vaste prik. Zo’n skitrip van een modaal gezin met twee schoolgaande kinderen: wat moet dat kosten? Foto: Getty Images
Als uw werkgever straks, geïnspireerd door Proximus, gaat ‘herstructureren’, hoort u dan bij die overtolligen met wie niets meer aan te vangen valt of bent u een gegeerde partij voor wie een Duitse salariswagen klaarstaat? Dit vind ik twaalf van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

De sneeuw van de eeuw in Oostenrijk en Duitsland lonkt. Straks gaat iedereen op wintersport, alsof het een basisrecht is. Voor u boekt toch even rekenen wat dat kost, een appartementje, een paar skilessen, natuurlijk die pas, warme kleren, en de reis. Een indrukwekkend bedrag. En dan heb je nog geen glaasje schnaps gedronken.

2.

Of ze goed geslapen had, wilde onze reporter weten van Dominique Leroy. Daar antwoordde de ceo van Belgacom liever niet op. 1.900 oude werknemers eruit, 1.250 nieuwe erin. Als dat de toekomst voor oudere werknemers wordt, dan lijkt die verdacht veel op het verleden. Dankzij het in België onuitroeibare brugpensioen.

3.

Van de rente op uw spaargeld zal u niet ver skiën en evenmin lang rentenieren. Daarom begonnen we bij De Standaard een beleggersclub. Wat een ongeduld op die eerste echte vergadering: ‘We zitten nu op 10.000 euro die niets opbrengen!’ Het eerste advies ontnuchtert: veel hersenen zijn geen garantie op succesvol beleggen. Op de lange termijn mikken? Onze club gooit dat gezwind in de wind. Volg hier hun investeringen.

4.

Nu de populistische, extreemrechtse eurosceptici hun diepe onenigheid willen overstijgen en een grote fractie in het Europees parlement hopen op te tuigen, daagt pas welke nachtmerrie dreigt voor Europa en voor de traditionele politiek.

5.

Toen Mia Doornaert na een hardhandige overval om 4 uur ’s morgens in haar ziekenhuiskamer aan een infuus lag, overviel haar geen wrok jegens de schoft die haar had aangevallen, maar een gevoel van dankbaarheid dat ze in een ontwikkelde verzorgingsstaat zonder corruptie woont. Ze schrijft: ‘Beste burger, temper uw emotioneel wild geraas.’

6.

Die verzorgingsstaat kan natuurlijk altijd beter. Neem de dienst voor personen met een handicap. Ook na twee jaar schande spreken neemt die de telefoon nog altijd niet op, beantwoordt geen mails en heeft voor dossiers minstens zes maanden nodig. Twee korte voormiddagen opent de dienst wel enkele loketten. Louter uit nieuwsgierigheid gingen wij mee aanschuiven.

7.

Is de Nashvilleverklaring waarmee prominente conservatieve Nederlanders hun afgrijzen uiten tegen homo’s en seks buiten het huwelijk een reactionair reveil of een laatste stuiptrekking? Het antwoord ligt bij de ultraconservatieven in de VS, waar de verklaring vandaan komt, bij oude blanke evangelische protestanten. De supporters van Trump. Aanhangers van nostalgie.

8.

Toen de entourage van president Kabila merkte dat haar kandidaat zo lamentabel scoorde dat geen enkele fraude zou volstaan, bedachten ze plan B: een deal met opposant Félix Tshisekedi. Een timide figuur met een beperkte visie. De ideale stroman. Koen Vidal reconstrueert de putsch in Kinshasa.

9.

Zij die graag schamperen op onderzoekende journalisten kunnen nog wat leren hoe ze dat tegenwoordig in Turkije doen. Een journaliste die de offshorebedrijven van de familie van de voormalige Turkse premier uitspitte, moet voor een jaar naar de gevangenis. Er was niets fout met haar berichtgeving. Dat was precies het probleem.

10.

Bij De Standaard hangt al jaren een foto van Dries Van Langenhove. Alleen had niemand dat door. Hij staat er wat vermomd op, als panda, kijkend naar Di Rupo. Intussen draagt hij een maatpak, fulmineert hij tegen de ‘leugenpers’, waardoor sommige populaire kranten hem van de weeromstuit zo onweerstaanbaar vinden dat ze hem om de haverklap op hun voorpagina’s zetten. Is Van Langenhove nu al de politieke marketeer van het jaar?

11.

‘Zelfs slimme seksspeeltjes niet veilig voor hackers’, stond deze week in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Tiens, hadden we dat al eens niet gelezen, vraagt mediawatcher Filip Van Ongevalle zich af. Met een dildo in de hand is de krant snel gevuld.

12.

Op Hawaï is George gestorven. Een plaatselijke beroemdheid, geen schoonheid, wel de laatste van zijn soort. Biologen zijn in rouw. Een intrigerende geschiedenis van over de rise and fall van slakken, moordende indringers, nog moordender indringers, en Europeanen natuurlijk.