Huawei-manager in Polen opgepakt op verdenking van spionage
Foto: REUTERS

Een manager van het Chinese technologieconcern Huawei is volgens mediaberichten in Polen gearresteerd op verdenking van spionage. Hij wordt ervan verdacht met Chinese geheime diensten te hebben samengewerkt, meldde de zender TVP Info vrijdag.

Poolse autoriteiten bevestigden de arrestatie van een Chinees door de binnenlandse geheime dienst ABW. Ze zeiden dat de man voor een Chinees telecommunicatiebedrijf werkte. Volgens de zender TVPInfo gaat het om de salesmanager van Huawei in Polen.

In het onderzoek werd ook een Pool opgepakt, zei Stanislaw Zaryn, woordvoerder van coördinator Mariusz Kaminski van de Poolse geheime dienst. Die verdachten zou een voormalige hooggeplaatste medewerker van ABW zijn. Hij zou zich daar met cyberveiligheid beziggehouden hebben, maar nu voor telecombedrijf Orange werken. De plaatselijke vestigingen van Orange en Huawei zouden door speurders doorzocht zijn.

Twee verdachten werden volgens Poolse autoriteiten dinsdag al opgepakt. Donderdag beval een rechter hun voorlopige aanhouding voor drie maanden. Ze riskeren tot tien jaar cel.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet al weten ‘uiterst bezorgd’ te zijn door de berichten over de arrestaties en dringt er bij Polen op aan de zaak ‘correct’ te behandelen. Huawei zelf wilde geen commentaar geven op de zaak en meldde enkel dat het handelt ‘in overeenstemming met de wetten en regels van de landen waar het actief is.

Handelsoorlog VS-China

In december werd in Canada ook al een topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, opgepakt op verdenking van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. De VS wilden haar uitlevering, China reageerde woedend.

Huawei duikt wel vaker op in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikanen vrezen dat China dankzij bedrijven als Huawei, een van de grootste leveranciers van telecominfrastructuur, wereldwijd een dominante positie krijgt bij de aanleg van nieuwe 5G-netwerken. Bovendien vermoeden ze dat China Huawei’s producten gebruikt om te spioneren. Bedrijven staan onder politieke druk om geen zaken meer te doen met de Chinese multinational. Zo liep die al verscheidene lucratieve deals mis.